Αναρτήθηκε στις:07-11-19 16:44

Στην Άρτα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος - Θα κηρύξει την έναρξη του συνεδρίου για το θρησκευτικό τουρισμό


Το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Περιφέρεια Ηπείρου και οι Ι. Μητροπόλεις Άρτης, Νικοπόλεως και Πρεβέζης και Ιωαννίνων συνδιοργανώνουν από 8ης έως και 10ης Νοεμβρίου 2019 στην Άρτα, την Πρέβεζα και τα Ιωάννινα το Δ’ Πανελλήνιο Συνέδριο επί θεμάτων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού).

Γενικό θέμα του Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται με τις ευλογίες της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, είναι ««Ήπειρος: Προσέγγιση στα θρησκευτικά Μνημεία και τον Πολιτισμό της - Νέοι Δρόμοι στους μοναδικούς Προσκυνηματικούς Προορισμούς της».

Στο Συνέδριο, το οποίο στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή και θα παραστούν εκπρόσωποι 70 από τις 82 Ι. Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος εκτός από Πανελλήνιο έχει και Διορθόδοξο χαρακτήρα, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκτός από τους κληρικούς-εκπροσώπους επί θεμάτων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, και εκπρόσωποι και άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών όπως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, Αλβανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Κύπρου, ακαδημαϊκοί και επαΐοντες του Τουρισμού, καθώς επίσης συνεργαζόμενοι με το Συνοδικό Γραφείο επιχειρηματίες του τουρισμού, δημοσιογράφοι κ.ά.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ τους κ.κ. Συνέδρους θα προσφωνήσουν ο κυρίως φιλοξενών Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο Μητροπολίτης Ρόδου ως εκπρόσωπος της Α.Θ. Παναγιότητος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, Βουλευτές της Ηπείρου, ο Δήμαρχος Αρταίων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτης, εκπρόσωποι του Συλλόγου Ξενοδόχων Ηπείρου και λοιποί εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτισθεί:


1η Ημέρα: Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019


• 11.30 π.μ-12.30 π.μ. Υποδοχή Συνέδρων στα Ξενοδοχεία (Ξενοδοχεία διαμονής συνέδρων 1. Ξενοδοχείο Βυζαντινό, Άρτα 2. Ξενοδοχείο Κρόνος, Άρτα).

• 12.30 μ.μ. Αναχώρηση για την Ι. Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης στη Πρέβεζα. Υποδοχή των κ.κ. Συνέδρων από τον Μητροπολίτη και τους Συνεργάτες Του (Οι μετακινήσεις των κ.κ. Συνέδρων από τα ξενοδοχεία θα γίνονται με ναυλωμένα λεωφορεία ευθύνης της Ι. Μητροπόλεως Άρτης).

• Το αναλυτικό πρόγραμμα ευθύνης της Ι. Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης θα δοθεί εκεί (Τόπος παρουσιάσεως Ι. Μνημείων, Μονών και Προσκυνημάτων - Εισηγητές).

• 14.00 μ.μ. Γεύμα (Ευθύνης Ι. Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης).

• 6.00 μ.μ. Επιστροφή στην Άρτα.

• 7.30 μ.μ. Αγιασμός ενάρξεως- Έναρξη υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β´ (Πνευματικό Κέντρο Ι. Ναού Αγίου Μαξίμου Γραικού-Άρτης).

Προσφωνήσεις - Χαιρετισμοί (Μέγιστη διάρκεια 5’)


1. Χαιρετισμός εκπροσώπου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου

2. Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου

3. Χαιρετισμός υπουργού Τουρισμού Εξοχωτάτου κ. Χάρη Θεοχάρη

4. Χαιρετισμός Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου

5. Χαιρετισμός Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου

6. Χαιρετισμός Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη

7. Χαιρετισμός εκπροσώπου Εκκλησίας Κύπρου

8. Χαιρετισμός εκπροσώπου Εκκλησίας Κρήτης

9. Χαιρετισμός εκπροσώπου Ι. Μητροπόλεων Δωδεκανήσου

10. Χαιρετισμός παριστάμενων βουλευτών (Άρτης, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Πρεβέζης)

11. Χαιρετισμός Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη

12. Χαιρετισμός λοιπών εκπροσώπων τοπικών φορέων τουρισμού, ευθύνης Ι. Μητροπόλεως Άρτης

13. Παρουσίαση διάρκειας 15' λεπτών των Ι. Προσκυνημάτων και των Προσκυνηματικών δρόμων της Ι. Μητροπόλεως Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας. Εισηγητής Αρχιμ. Μεθόδιος Ντελής, Ηγούμενος Ι. Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου - Γηρομερίου.

• 9.00 μ.μ. Συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες 1) Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, 2) Ρόδου κ. Κύριλλο και 3) Άρτης κ. Καλλίνικο και τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Σεβ. Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλο.

Την συνέντευξη συντονίζουν 1) ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Κατραμάδος 2) ο Δημοσιογράφος Στέφανος Ντόβας και 3) ο Αιδεσ/τατος Πρωτ. Κ. Ευάγγελος Φεγγούλης.

9.30 μ.μ. Δείπνο (Ευθύνης Ι. Μητροπόλεως Άρτης).

2η Ημέρα: Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019


• 8.00 π.μ.-9.00 π.μ. Πρωινό Συνέδρων στους τόπους διαμονής.

• 9.30 π.μ. Αναχώρηση για την πόλη των Ιωαννίνων.

• 10.30 π.μ. Άφιξη στα Ιωάννινα Υποδοχή των κ.κ. Συνέδρων από τον Μητροπολίτη και τους Συνεργάτες Του. Το αναλυτικό πρόγραμμα ευθύνης της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων θα δοθεί εκεί (Τόπος παρουσιάσεως Ι. Μνημείων, Μονών και Προσκυνημάτων - Εισηγητές).

• 2.30 μ.μ. Γεύμα (Ευθύνης Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων).

• 6.00 μ.μ. Επιστροφή στην Άρτα.

• 6.30 μ.μ.-8.30 μ.μ. 2ωρη Επίσκεψη σε Ι Μνημεία, Ι. Μονές και Προσκυνήματα εντός της πόλεως Άρτης, ευθύνης Ι. Μητροπόλεως Άρτης.

• 9.30 μ.μ. Δείπνο (Ευθύνης Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης).

3η Ημέρα: Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019


• 7.00 π.μ.-10.30 π.μ. Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ι. Ναό Αγίου Μαξίμου Γραικού. (Μπορούν να λάβουν μέρος οι Κληρικοί- Εκπρόσωποι των Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΑΜΦΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ-ΛΙΤΑ ΑΣΠΡΟΧΡΥΣΑ).

• 10.30 π.μ.– 11.30 π.μ. Πρόγευμα στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ναού.

• 11.30 π.μ.-2.00 μ.μ. Επίσκεψη σε Προσκυνήματα εκτός της πόλεως Άρτης, ευθύνης Ι. Μητροπόλεως Άρτης.

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ


• 2.00 μ.μ.-4.30 μ.μ: Επίσημο καταληκτήριο Γεύμα (Ευθύνης Ι. Μητροπόλεως Άρτης).

Κατά τη διάρκεια του καταληκτηρίου επισήμου γεύματος θα γίνει ωριαία παρουσίαση της Ηπειρωτικής Δημοτικής Μουσικής και των Τοπικών Παραδόσεων από Χορευτικούς Συλλόγους της Ηπείρου, ευθύνης του Ηπειρώτη Καλλιτέχνη κ. ΒΑΛΑΝΤΗ ΒΡΑΚΑ και Συνεργατών του. Στο τέλος θα αναγνωστούν από τον ΑΞΙΟΤΙΜΟ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟ-ΣΤΑΥΡΟ ΚΟΥΡΤΗ, επ. τιμή Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής, οι Προτάσεις και τα Συμπεράσματα του Συνεδρίου. Ο φιλοξενών ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΡΤΗΣ Κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ θα επιδώσει αναμνηστική «Βεβαίωση Συμμετοχής» στους κ.κ. Συνέδρους και τοπικά ενθύμια στους συντελεστές της πραγματοποιήσεως του Συνεδρίου.

5.30 μ.μ. Αναχώρηση κ.κ. Συνέδρων.

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου και ώρα 9.00 μ.μ. θα δοθεί στο χώρο διεξαγωγής του Γ’ Πανελληνίου Συνεδρίου (Πνευματικό Κέντρο Ι. Ναού Αγ. Μαξίμου Γραικού Συνέντευξη Τύπου, με την ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ