Αναρτήθηκε στις:10-10-19 12:12

Εισήγηση Χρ. Γκόκα για την παράταση ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών


Ο κ. Γκόκας, εισηγητής του «Κινήματος Αλλαγής» στο νομοσχέδιο που συζητήθηκε στη Βουλή σχετικά με την ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία των Ευρωπαϊκών Οδηγιών 2016/797, 2016/798 και 2016/2370, μαζί με άλλους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν τροπολογία για την παράταση στην ρύθμιση των 120 δόσεων προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τη φορολογική διοίκηση.

Ο κ. Γκόκας στην εισήγησή του, υποστήριξε ότι η παράταση είναι επιβεβλημένη δεδομένων των προβλημάτων ειδικά στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα σε νομικά πρόσωπα να προετοιμασθούν για την έγκαιρη ένταξη στη ρύθμιση. Η παράταση δε, θα είναι σε όφελος των εσόδων (Δημόσιο και Ασφαλιστικοί Φορείς), θα δώσει ανάσα στην αγορά αλλά και τη δυνατότητα στους οφειλέτες να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Συγκεκριμένα στην ομιλία του τόνισε ότι το χρονικό διάστημα για την υποβολή της εμπρόθεσμης δήλωσης ήταν μικρό και τα προβλήματα ειδικά στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, λόγω αδυναμίας προσδιορισμού των δόσεων, οδήγησαν ήδη σε παράταση για τα εμπρόθεσμα αιτήματα, μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Αναφέρθηκε επίσης, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι και ιδιαίτερα τα νομικά πρόσωπα για την έγκαιρη ένταξη στη ρύθμιση, την στιγμή μάλιστα που η κατάσταση στην πραγματική οικονομία δεν άλλαξε.

Επίσης πρότεινε την δυνατότητα πάγιας ρύθμισης 12 ή 24 δόσεων και στις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται παράλληλα η ρύθμιση των 120 δόσεων από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Ακολουθεί ολόκληρο το απόσπασμα της ομιλίας του: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε καταθέσει, Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής εμπρόθεσμα τροπολογία για την παράταση προθεσμιών για τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τη φορολογική διοίκηση.

Η παράταση είναι επιβεβλημένη δεδομένου ότι:

Το χρονικό διάστημα ήταν μικρό και τα προβλήματα ειδικά στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης λόγω αδυναμίας προσδιορισμού των δόσεων οδήγησαν ήδη σε παράταση για τα εμπρόθεσμα αιτήματα, μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Ήδη χθες το σύστημα έκλεισε και επικράτησε χάος στην προσπάθεια των λογιστών και των πολιτών να ενταχθούν στη ρύθμιση, όσοι επιθυμούσαν και το είχαν ανάγκη.

Υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα σε νομικά πρόσωπα να προετοιμασθούν για την έγκαιρη ένταξη στη ρύθμιση.

Η παράταση θα είναι σε όφελος των εσόδων (Δημόσιο και Ασφαλιστικοί Φορείς) θα δώσει ανάσα στην αγορά, όλοι οι φορείς το ζητούν, θα δώσει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία δεν άλλαξε. Όλοι κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Οτιδήποτε δίνει οξυγόνο δεν πρέπει να το στερήσουμε για κανένα που θέλει και προσπαθεί να επιβιώσει στις σκληρές συνθήκες που παραμένουν.

Καμιά ετοιμότητα δεν υπάρχει ούτε στο κρίσιμο θέμα της Ανάπτυξης, αφού στην οικονομία επί της ουσίας βλέπουμε τη συνέχεια της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ.

Με τα υπερπλεονάσματα του 3,5% να παραμένουν παρακαλώ να ενημερωθεί ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών και η τροπολογία να γίνει αποδεκτή.

Δεν έχει νόημα η ακαμψία σε αυτή την περίπτωση. Να δοθεί παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων όσων επιθυμούν.

Επίσης θέτω υπόψη και μια επιπλέον πρόταση προς συζήτηση για την οποία και θα επανέλθουμε.

Πρόταση: Να υπάρχει δυνατότητα πάγιας ρύθμισης 12 ή 24 δόσεων και στις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για να υποστηριχθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων, δίνοντας τη δυνατότητα στους οφειλέτες (επαγγελματίες και επιχειρήσεις) να ανταποκριθούν παράλληλα και στις δύο υποχρεώσεις (παλιές και τρέχουσες οφειλές) και να οργανώσουν την προσπάθεια ανάκαμψης των δραστηριοτήτων τους προς όφελος όλων (ταμείων, επαγγελματιών, επιχειρήσεων) και για τη συνολική στήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας».

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ