Αναρτήθηκε στις:12-08-19 17:21

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση για λειτουργία εργοστασίου ΑΣΑ


Ορισμένοι δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι διανύουμε τη θερινή περίοδο του 2019 και όχι την προεκλογική του 2018 και επιμένουν στην παραπληροφόρηση και στη δημιουργία ευφάνταστων σεναρίων με οδηγό τους την εμπάθεια κατά του Περιφερειάρχη και της Περιφερειακής Αρχής.

Τις τελευταίες ημέρες «ανακαλύπτεται» ζήτημα με το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση πως δήθεν δεν λειτουργεί, ενώ ακούγονται και φαιδρότητες του τύπου πως είναι σκόπιμη η καθυστέρηση χρήσης των Σταθμών Μεταφόρτωσης ώστε να μεταφερθούν απορρίμματα από Λευκάδα και Κέρκυρα!

Το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά και στο αρχικό στάδιο είναι αποσυνδεδεμένο από τη λειτουργία των ΣΜΑ: Υπάρχει πρόβλεψη και δέσμευση όλων των Δήμων από τη σύμβαση που έχουν συνυπογράψει (πολύ πριν τις εκλογές του Μαΐου), ούτως ώστε τα απορρίμματά τους να τα μεταφέρουν, αντί στους ΧΥΤΑ στο Εργοστάσιο. Για τους απομακρυσμένους δήμους (Π.Ε. εκτός Ιωαννίνων) έχει ληφθεί πρόνοια από την Περιφέρεια για το επιπλέον κόστος μεταφοράς, ενώ ήδη καλύπτεται με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το κόστος μεταφοράς των υπολειμμάτων από το Εργοστάσιο στους ΧΥΤΥ.

Παρά ταύτα και ενώ όλοι γνωρίζουν και έχουν συναποδεχθεί τους όρους της σύμβασης, εν τούτοις υπάρχουν Δήμοι που δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωση μεταφοράς των απορριμμάτων στο Εργοστάσιο, που επαναλαμβάνομαι δεν επηρεάζει τη λειτουργία του. Η τακτική αυτή- και πρέπει να γίνει σαφές προς όλους- επιβαρύνει τους Δήμους διπλά, καθώς πληρώνουν τέλη για τη μεταφορά των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ, αλλά και επιβαρύνονται και με το κόστος του όγκου απορριμμάτων που υπολείπεται ώστε να καλυφθεί η κατώτατη εγγυημένη ποσότητα που πρέπει να μεταφέρεται στο Εργοστάσιο.

Η λειτουργία του εργοστασίου, ως προς την επεξεργασία των απορριμμάτων, δεν επηρεάζεται από την ύπαρξη ή μη δικτύου ύδρευσης, (το οποίο ανήκει στο Δήμο Δωδώνης) και το νερό είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, πυρασφάλεια κλπ.

Η λειτουργία των Σ.Μ.Α. έχει να αντιμετωπίσει δύο ζητήματα: Το ένα με την ηλεκτροδότηση, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει στύλους για τις συνδέσεις με το δίκτυο και το δεύτερο, με κενά που διαπιστώνονται στο νομοθετικό πλαίσιο, για τα οποία έχει επιληφθεί το Υπουργείο Εσωτερικών. Ζήτημα υπάρχει επίσης και με τη συγκρότηση των ΦΟΔΣΑ.

Η λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων, δεν ήταν και δεν είναι «εφεύρεση» της Περιφέρειας Ηπείρου. Είναι Κοινοτική Οδηγία και υποχρέωση για την προστασία του περιβάλλοντος. Η κατασκευή του μέσω ΣΔΙΤ- όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας- είναι μονόδρομος ελλείψει επαρκών κοινοτικών και εθνικών πόρων. Η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν πρωτοπόρος στην κατασκευή του και χάρη στην ενεργό ανάμειξή της αποφεύχθηκαν πρόστιμα από την Ε.Ε. όπως έχει συμβεί και με την προηγηθείσα αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.

Την τρέχουσα περίοδο, είναι «θεματοφύλακας» της σύμβασης που έχει υπογραφεί με όρους τους οποίους οι Δήμοι γνωρίζουν και πρέπει να εφαρμόζουν ανεξάρτητα των επικεφαλής τους. Άλλωστε τα απορρίμματα συνεχίζουν να συγκεντρώνονται και να μεταφέρονται στο Εργοστάσιο και στους ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ ασχέτως της αλλαγής Διοίκησης. Αυτούς τους όρους και τις υποχρεώσεις τους επεσήμανε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με δεδομένο πως η Περιφέρεια καλείται σε πρώτο στάδιο να «απολογηθεί» για καθυστερήσεις των δήμων. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Ανακοίνωση για την παραπληροφόρηση για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία


Η Περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στις δημόσιες αναφορές του για τα ποσοστά ανεργίας τριμήνου που εκδίδει η ΕΛΣΤΑΤ, διαχώριζε – ως είναι ευνόητο - την Ήπειρο από τη Δυτική Μακεδονία, οι οποίες αποτελούν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ο Περιφερειάρχης αυταπόδεικτά μιλάει βάσει των πραγματικών στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και είναι απαράδεκτο κάποιοι να προσβάλλουν τη νοημοσύνη των Ηπειρωτών, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας για το μήνα Μάιο, που αφορούν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, ως δήθεν μόνο της Ηπείρου.

Η Ήπειρος, ήταν και είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από τη Δυτική Μακεδονία (η οποία προεκλογικά είχε αναχθεί σε … υπόδειγμα από υποψήφιο) και η εικόνα που δίνονταν και δίνεται ως ενιαία Αποκεντρωμένη Διοίκηση παραμορφώνουν τα στοιχεία της Περιφέρειάς μας.

Τόσο τα στοιχεία για την ανεργία της ΕΛΣΤΑΤ του δ΄ τριμήνου του 2018, όσο και του α΄ τριμήνου του 2019, δείχνουν την Ήπειρο να βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τη Δυτική Μακεδονία. Το δ΄ τρίμηνο του 2018 η διαφορά τους ήταν 8 μονάδες, ενώ στο α΄ τρίμηνο του 2019 ήταν 10 και πλέον μονάδες, με την Ήπειρο να κατέχει το 3η χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (16,6%) σε επίπεδο χώρας. Κι αυτή είναι η αλήθεια που μπορεί να μη τη γνωρίζουν στο… Κολωνάκι, τη γνωρίζουν όμως και στο τελευταίο καφενείο της Ηπείρου.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ