Αναρτήθηκε στις:16-07-19 11:24

Ο βιασμός ως κοινωνική νόρμα ελέω Τύπου


Είναι γεγονός, ότι κατά την περίοδο της κρίσης, έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε ιστοσελίδες μεγάλης επισκεψιμότητας, δημοσιεύματα με εγκληματικές ενέργειες, όπως βιασμοί, παιδεραστίες, δολοφονίες κ.λ.π. Είναι λογική η ανακοίνωση τέτοιων συμβάντων. Από την άλλη όμως, η αναλυτική περιγραφή λεπτομερειών από τη δικογραφία, δημιουργεί μια επανάληψη στο μενού των επισκεπτών, οι οποίοι ίσως να αισθάνονται πιο βολικά με το διάβασμα τέτοιων εγκλημάτων.

Το πρόβλημα που δημιουργείται με συνεχείς αναρτήσεις εγκληματικών συμπεριφορών, όπως ο βιασμός, έχει αναλυθεί στις ΗΠΑ. Στην έρευνα που μπορεί να βρεθεί στην παραπομπή [1], οι ερευνητές δηλώνουν: «Βρίσκουμε ότι όπου υπάρχει κουλτούρα βιασμού στον Τύπο, υπάρχουν και περισσότεροι βιασμοί». Με λίγα λόγια αυτό που μας λένε είναι ότι δημιουργείται σιγά - σιγά μια κοινωνική νόρμα, βάζοντας στο μενού των συνανθρώπων μας συνεχείς αναρτήσεις βιασμών, οι οποίες ίσως κάνουν μερικούς να αισθάνονται λιγότερο άβολα με τέτοιου είδους πράξεις. Μήπως θα έπρεπε να ερευνηθούν οι παραπάνω ισχυρισμοί στη χώρα μας;

Ο «Μ» πιστεύει πως θα πρέπει να συλλεχθούν στατιστικά στοιχεία εγκληματικών ενεργειών κατά την τελευταία 10ετία, σε σύγκριση με παλιότερα και να ερευνηθούν τα δημοσιεύματα των μεγαλύτερων σε επισκεψιμότητα ιστοσελίδων, για να βρεθούν, εάν, υπάρχουν, μοτίβα, τα οποία ίσως να βοηθήσουν το διαδίκτυο να δημιουργεί τις σωστές νόρμες.

[1] nowpublishers.com
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ