Αναρτήθηκε στις:07-06-19 13:09

Απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς του 2018


Γράφει ο Ηλίας Αθ. Καραθάνος


Όταν τον περασμένο Μάιο του 2018, στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αθλητικούς Αγώνες, διάβασα την είδηση, ότι ένας μαθητής του 1ου Γυμνασίου Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, νικητής στους προκείμενους αγώνες Τζούντο της κατηγορίας του, ζήτησε το χρυσό μετάλλιο που τυπικά του ανήκε, να δοθεί σε άλλον μαθητή, αθλητή που τραυματίστηκε και τον οποίο θεωρούσε ικανότερο από τον εαυτό του, τότε βγήκε από μέσα μας ουρανομήκης φωνή.

Αυτή είναι η Ελλάδα μας και το μεγαλείο του ήθους της(!) οπότε συμπεραίνουμε ασφαλώς ότι δεν χάθηκε η ελπίδα για την μελλοντική ραγδαία ανάπτυξη κι ανάκτηση ακόμη του αρχαίου πνεύματος, στο επίπεδο των κλασικών χρόνων π.Χ.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, κάνοντας έναν επί τροχάδην απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, αδρά κι όσο αφορά στα πιο σημαντικά και βαρύγδουπα περιστατικά ζωτικής σημασίας κατά την υποκειμενική μου αξιολόγηση κι ιεράρχηση που ίσως επιφυλάσσει κάποιο σφάλμα μου, το οποίο δεν είναι εσκεμμένο και ζητώ κατανόηση κι άφεση γι’ αυτό.

Έτσι ξεπέρασα την πρόκληση να ασχοληθώ (τουλάχιστον, σε πρώτη φάση) με τα πολλά και σοβαρά, αρνητικά μαθήματα πολιτικής και κοινωνικής αγωγής που πήραν οι πολίτες της χώρας μας από τους ανθρώπους των διαφόρων εξουσιών του τόπου, και να αναφέρω μόνον μερικά από αυτά, τα θετικά που υπέπεσαν στην αντίληψη μου.

Και πρώτα-πρώτα αναφέρονται τα δύο ογκώδη συλλαλητήρια σχετικά με την Μακεδονία μας, σε Θεσσαλονίκη (21.1.2018) και αργότερα, σε Αθήνα (4.2.2016), καθώς και λίγο μετά, σε 24 πόλεις, με ανάλογες συγκεντρώσεις, με σημαντικό παλμό και με την επικράτηση όχι κομματικών χρωμάτων αλλά αναπεπταμένων Ελληνικών Σημαιών, σε μια απέραντη λαοθάλασσα.

Εκατοντάδες χιλιάδες λαού, απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας, ξεσηκώθηκαν και υποβλήθηκαν σε αμέτρητες ταλαιπωρίες, σε ένα σωρό κόπους και δαπάνες, γιατί η εθνική συνείδησή τους παρότρυνε να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τα όσα μυστικά εξυφαίνονταν «εν κρυπτώ» στο εθνικό μας μέτωπο, πέρα και πάνω από ιδεολογικές προτιμήσεις και θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Γίγαντες της φιλοπατρίας κι όχι πατριδοκαπηλίας, ταξίδεψαν από την Αυστραλία και τον Καναδά και την Γερμανία, καθώς και ομοεθνείς μας που είναι διασκορπισμένοι ανά την υφήλιο. Προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Γαλλίας, όταν «νάνοι» της πολιτικής παραδίδουν γλώσσα κι εθνότητα στους Σκοπιανούς.

Ας σημειωθεί ότι μεγάλες στατιστικές έρευνες ανέδειξαν με πολύ ενάργεια πως η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, σ’ όλη την Ελλάδα αντιτίθεται στην παραχώρηση του όρου «Μακεδονία» στο γεωγραφικό όνομα της FYRUM (περίπου 65%), ενώ στην Βόρεια Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό εκτινάσσεται στο 85% περίπου.

Ένα δεύτερο θετικό γεγονός ήταν οι δύο μνημειώδεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), υπ’ αρ. 660/2018 και 926/2018. Με αυτές η Ολομέλεια του ανωτάτου αυτού δικαστηρίου, ΣτΕ ακύρωσε την υπουργική απόφαση, δυνάμει της οποίας έχει εκδοθεί ο «Φάκελος Μαθητή» για το μάθημα των θρησκευτικών κάθε τάξης.

Λοιπόν, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, που ερμηνεύει αυθεντικά το ισχύον Σύνταγμα (φαίνεται πως η Κυβέρνηση που το παίζει αριστερή, δεν πήρε είδηση ότι το καθεστώς της Ελλάδας είναι αστική δημοκρατία», έκρινε ότι τα συγκεκριμένα βιβλία συνιστούν επέμβαση στον ευαίσθητο ψυχικό κόσμο των μαθητών που προσβάλλει την ορθόδοξη χριστιανική τους συνείδηση.

Οι πυρκαγιές στην Αττική, στην Κινέττα και στο Μάτι, στις 23.7.2018, μετά γνωστά τραγικά αποτελέσματα και των νεκρών πλέον της εκατόμβης – 102 –σηματοδότησαν την αφορμή να ξεχειλίσει η καρδιά του απλού λαού, αλλά και των υπευθύνων και του προσωπικού των μεγάλων επιχειρήσεων, ώστε να εκφράσουν εμφανώς ή αφανώς την έμπρακτη στήριξή τους στους πληγέντες για κάθε πτυχή των προβλημάτων τους.

Αλυσίδες πολυκαταστημάτων, φαρμακευτικών εταιρειών, πολυώροφων κλινικών, μεγάλα μαγαζιά που εμπορεύονται επιτραπέζιο νερό και χυμούς, υποκαταστήματα τραπεζών, έσπευσαν να δώσουν τρόφιμα, χρήματα, πόσιμο νερό, αίμα, είδη υπόδησης κι ένδυσης και γενικά καθημερινών αναγκών.

Ιδιαίτερη αλγεινή εντύπωση έκανε σε κάθε παριστάμενο στον τόπο των απανωτών δυστυχημάτων, η ευρηματικότητα κάποιων από τους προστρέξαντες. Μια εταιρεία παρέσχε χώρο εργασίας κάτω από τις εγκαταστάσεις της δωρεάν Internet σε υπαλλήλους επιχειρήσεων που επλήγησαν.

Άλλη εταιρεία που εμπορεύεται απορρυπαντικό πλυντηρίων, ανέλαβε να πλένει και να στεγνώνει δωρεάν τα ρούχα των πληγέντων, ενώ μία άλλη εταιρεία που έχει να κάμει με την πώληση αυτοκινήτων, διέθεσε επίσης δωρεάν 300 αυτοκίνητα για δύο μήνες σε ιδιοκτήτες ΙΧ, των οποίων καταστράφηκαν τα οχήματα.

Και τόσες άλλες σημαντικές παροχές έγιναν από τον ιδιωτικό εθελοντισμό, ο οποίος ξεπέρασε σε προθυμία την ολιγωρία της κρατικής μηχανής, τόσο στην πρόληψη και διαχείριση της όλης υπόθεσης της πυρόσβεσης, όσο στην καταστολή και περιορισμό της καταστροφικής μανίας της λαίλαπας του πυρός, αφενός μεν σε ανθρώπινες ζωές κι αφετέρου δε ζωικού κεφαλαίου κι υλικών υποδομών.

Εξάλλου είναι γνωστή η προσπάθεια, που καταβάλλει η Εκκλησία μας, με τα συσσίτια, για χρόνια τώρα, προκειμένου να συμπαρασταθεί, όσο γίνεται περισσότερο, στους χειμαζόμενους συνανθρώπους μας κι έχοντας ανάγκη από μια μερίδα ζεστού φαγητό κι ένα ποτήρι καθαρού και κρύο νερό.

Η δημιουργική φαντασία των υπευθύνων, δύο μητροπόλεων, που σκέφτηκαν και έναν άλλο τρόπο. Αγόρασαν λοιπόν παλαιά διαμερίσματα, τα οποία στη συνέχεια ανακαίνισε και κατόπιν τα δώρισε σε φτωχούς, άπορους κι άστεγους ανθρώπους.

Έτσι στις 26 Ιανουαρίου 2018, ο Μητροπολίτης Κυθήρων δώρισε το πρώτο το πρώτο σπίτι με κτήμα σε πολύτεκνη οικογένεια των Αθηνών, που μεταφέρθηκε εκεί, για μόνιμη διαμονή. Το ίδιο έκανε στις 13 Ιουλίου 2018 κι ο Μητροπολίτης Σιατίστης, προσφέροντας σπίτι τριών διαμερισμάτων σε οκταμελή οικογένεια αστέγων.

Πολύ σπουδαίες αναδεικνύοντας συνάμα, το κορυφαίο ελληνικό πνεύμα, την ευστροφία του και την οξύτητα του νου, είναι οι εμβριθείς εργασίες, που στηρίζονται σε εμπεριστατωμένες επίπονες και χρόνιες μελέτες

Πολλές επιστημονικές διαπρεπείς εφευρέσεις, παγκόσμιας ακτινοβολίας, οφείλονται στο ελληνικό, ανησυχητικό δαιμόνιο, τόσο και γενικά το υλικό εξελιγμένο υπόβαθρο πλεονάζει, σχετικά με τις εγχώριες ελληνικές επενδύσεις κι ευκαιρίες στις ανάλογες αγορές του τόπου μας.

Έτσι ανακοινώθηκαν από επίσημες πηγές, κατά την διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, αναρίθμητες παγκόσμιες πρωτιές, μεγάλες ανακαλύψεις και πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων επιβεβαιώνουν τη φράση του παγκόσμια γνωστού Καθηγητή του Μ.Ι.Τ. Κωνσταντίνου Δασκαλάκη ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ταλέντα».

Από τα συγκεκριμένα παραδείγματα, ενδεικτικά, σημειώνουμε την είδηση της 1ης Οκτωβρίου 2018, κατά την οποία σαράντα πέντε Έλληνες επιστήμονες, γεννημένοι από το έτος 1974 και μετά, με τις αξιόλογες δημοσιεύσεις τους, ανήκουν στο κορυφαίο ποσοστό 0,1%, σκαλοπάτι της παγκόσμιας κλίμακας της καταξιωμένης επιστήμης. Θα είχαμε πολλά πρωτοφανή επιστημονικά πορίσματα να διδαχτούμε, αν εξετάζαμε από πού ξεκίνησαν, πού εκπαιδεύτηκαν, πού βρίσκονται σήμερα και με τι ασχολούνται.

Οι επιδόσεις των Ελλήνων αθλητών ακολουθούν τα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας κι αρκούνται στις δυνατότητες, που τους παρέχουν οι κανόνες αυτοί, συνδυασμένοι με τα κληρονομικά χαρίσματα μιας ενάρετης διάπλασης, ψυχικής ευλυγισίας, διανοητικής ευστροφίας, σωματικής ρώμης κι αφιλαργυρίας στο έπακρο σημείο, προσηλωμένοι μόνον στον «κότινο» κι αποκλείοντας τις πολύτιμες αξίες, τα ατίμητα μέταλλα και τη χλιδή, που θυμίζουν ανατολίτικες συνήθειες.

Με απίστευτες επιτυχίες, έτσι αθλούμενοι, στολίστηκαν οι αθλητές μας συγκεκριμένα στο πρόσφατο, πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στο Βερολίνο (Αύγουστος 2018), επιπλέον με το ήθος που επέδειξαν, κατάφεραν με την επιστράτευση όλων των προαναφερθέντων ευνοϊκών τους στοιχείων, καθώς και του ζήλου, να ρίξουν βάλσαμο στις πονεμένες μας καρδιές,.

Οι αθλητές μας διατήρησαν και στη γενιά τους τον πατροπαράδοτο ρόλο αρχών, προβαίνοντας στην επούλωση των πολύπλευρων πληγών των Ελλήνων. Η Κατερίνα Στεφανίδη (με το χρυσό και το αργυρό μετάλλιο), αντίστοιχα στο επί κοντώ, ο Μιλτιάδης Τεντόγλου από τα Γρεβενά, με το χρυσό στο άλμα εις μήκος, που καταξιώθηκε να είναι ο νεότερος Έλληνας πρωταθλητής, Ευρώπης στίβου σε όλη την Ιστορία, η Βούλα Παπαχρήστου με το χρυσό τριπλούν και η Μαρία Μπελημπασάκη με το αργυρό στα 400 μέτρα, ήταν μερικές από τις πιο ευχάριστες στιγμές.

O Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος επί 2,5 χρόνια κατακτά συνεχώς το χρυσό μετάλλιο, σε όποια διοργάνωση λαμβάνει μέρος και επί 3 χρόνια αποκτά την πρώτη θέση στους κρίκους συνεχώς, πέρασε επίσης χρυσός από τη Ντόχα του Κατάρ, όπου αγωνίστηκε, παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο, στις 2 Οκτωβρίου 2018, δύο μέρες πριν απ’ την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του, μετά τον τελευταίο αγώνα του: «Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Έχουμε πέντε χιλιάδες Έλληνες στη Ντόχα. Αλλά δεν περίμενα να είναι τόσο πολλοί εδώ. Όταν έφθασε η στιγμή», ο προπονητής μου, μου είπε: (Κάντο γι’ αυτούς.). που συνεπάγεται την έπαρση της σημαίας μας και την αναπομπή του εθνικού μας Ύμνου στο μακρινό Νεπάλ».

Ιδιαίτερα, μας διαπέρασε ρίγη συγκίνησης η τεράστια νίκη του εικοσάχρονου Στέφανου Τσιτσιπά στο τένις, επικρατώντας του πρώην numper one στον κόσμο Ν.Tzokoran, μετά την οποία έστειλε φιλελληνικό μήνυμα, δηλώνοντας τη συμπαράστασή του στους προσφάτως πληγέντες στο Μάτι κι επί μίαν δεκαετία περίπου ως προς την εθνική οικονομία κι άλλα ποικίλα δεινά.

Αν ο χώρος το επέτρεπε, θα άξιζε να σχολιάσουμε πολλά κόμη περιστατικά, με θετικό αντίκτυπο στο φρόνημα του λαού, όπως την παντοειδή συμπαράσταση και θαυμαστή απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας κλπ. Να δοξάζουμε τον Θεό, γιατί σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπάρχουν τόσες ευκαιρίες παρηγοριάς, προσβλέποντας στον ουρανό κι αντλώντας ενθαρρυντικά στοιχεία.

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ