Αναρτήθηκε στις:20-04-19 15:24

Πανηγυρική ομιλία Καχριμάνη στα Ιωάννινα


Με το τετράπτυχο «Προχωρούμε μπροστά. Προχωρούμε δυνατά. Για μια Περιφέρεια πρωτοπόρα σε όλες τις δράσεις. Για την Ήπειρο που μας αξίζει» ολοκληρώθηκε χθες με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση κόσμου η ομιλία του νυν και εκ νέου υποψήφιου Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη στα Ιωάννινα, κατά την οποία παρουσίασε τις βασικές προγραμματικές θέσεις της παράταξής του.

Τον κ. Καχριμάνη προλόγισαν ο τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Γ. Καψάλης και ο πρώην Υπουργός και πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Σταύρος Μπένος. Ο κ. Καχριμάνης στάθηκε σε βασικούς άξονες της πολιτικής που ακολουθεί. Συγκεκριμένα, τα κύρια σημεία που εμπεριέχουν δράσεις που αφορούν την περιφερειακή ενότητα της Άρτας ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ανέφερε τις κάτωθι δράσεις:

- Κατασκευάζεται η σύνδεση της Ιόνιας με τη Γέφυρα Πλάκας και εξασφαλίστηκε πίστωση 8 εκ. ευρώ για το τμήμα από Πλάκα μέχρι Άγναντα. Ενώνονται ο δρόμος Καστανιά - Τετράκωμο με τις Εθνικές οδούς Άρτα - Καρδίτσα και Άρτα - Τρίκαλα. Εκπονείται μελέτη για το δρόμο στο φράγμα Πουρναρίου για μείωση της απόστασης Βουργαρέλι- Άρτα. Με τη συνεργασία των Δήμων Άρτας, Πρέβεζας, Κόνιτσας, αναβαθμίζονται και αναδεικνύονται τα ιαματικά λουτρά της Ηπείρου. Ακόμη, προχωράει το αρδευτικό Αμμοτόπου. Επιπλέον, μεγάλη είναι η συμβολή για την ολοκλήρωση του κλειστού γυμναστηρίου Κωστακιών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνδρομή και συμβολή της Περιφέρειας για να ξεκινήσει η ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας της Πλάκας.

- Προχωράει ο περιφερειακός σχεδιασμός απορριμμάτων. Οι Ηπειρώτες, δεν επιβαρύνθηκαν με πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ, δεν επιβαρύνονται πλέον ούτε και με τη διαχείριση, καθώς τέθηκε σε λειτουργία η Μονάδα ΑΣΑ. Προχωρούν και νέα έργα, ώστε όλοι οι μεγάλοι οικισμοί να έχουν σύγχρονες αποχετεύσεις, προστατεύοντας έτσι όλα τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, τον Αμβρακικό και τα ποτάμια της περιοχής.

- Δίνεται συγκεκριμένη έμφαση στην ανάδειξη περιοχών όπως τα Τζουμέρκα. Συγκεκριμένα έχει επιτευχθεί διπλάσιο ποσοστό αύξησης τουριστών από το μέσο όρο της χώρας. Η συμβολή της Περιφέρειας ήταν ουσιαστική με την κατάρτιση και την υλοποίηση στρατηγικού σχεδιασμού, για οργανωμένες συμμετοχές σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. Η Ήπειρος προβάλλεται ως προορισμός τεσσάρων εποχών. Σταθερή επιδίωξη είναι η ισόρροπη ανάπτυξη ορεινών και θαλάσσιων προορισμών. Η ανάδειξη νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, όπως π.χ. ο περιπατητικός ή τα μονοπάτια που ξεκινούν από το Γράμμο και καταλήγουν στα Τζουμέρκα της Άρτας. Δρομολογούνται αναστηλώσεις δεκάδων ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων. Τέλος, αναφορά γίνεται στην προβολή των αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, με την καινοτόμο αυτή πρωτοβουλία, «Κορωνίδα», να υλοποιείται με την αμέριστη συμπαράσταση του Σταύρου Μπένου και του «Διαζώματος».

- Το σύνθημα ναυαρχίδα του συνδυασμού είναι "Υπηρεσίες και προϊόντα με ποιότητα και ταυτότητα". Πέρυσι, διοργανώθηκε η πρώτη συνάντηση ώστε το πρωινό στα ξενοδοχεία της Ηπείρου, η διατροφή στα καταστήματα εστίασης να αποτελείται από ηπειρωτικά προϊόντα. Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται και θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Ετοιμάζονται, επίσης, για λειτουργία Αγορές Παραγωγών. Έχει γίνει ξεκίνημα από τα Γιάννενα και θα συνεχιστούν στις πρωτεύουσες των άλλων περιφερειακών ενοτήτων.

- Στον αγροτικό τομέα, με τη συμβολή της Περιφέρειας, οι ΤΟΕΒ είναι σε λειτουργία. Κτηνοπτηνοτροφικές μονάδες έχουν αδειοδοτηθεί και έχουν πλήρη δικαιώματα λειτουργίας. Οι ιχθυοκαλλιέργειες έχουν βρει διέξοδο από τη λειτουργία μονάδων πετρελαιοειδών. Δόθηκε «μάχη» για την προστασία της φέτας. Δρομολογήθηκε η πιστοποίηση νέων προϊόντων ως Γεωγραφικής Ένδειξης, όπως τα αλιεύματα του Αμβρακικού, τυροκομικά κ.α. Ανοίχτηκαν νέες αγορές για τις επιχειρήσεις, συμμετέχοντας σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, όπως στην Anuga, στο Ντουμπάι, στο Sial και πρόσφατα στη Σιγκαπούρη. Η Περιφέρεια Ηπείρου εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο AREPO, με στόχο την καλύτερη προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), των Προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων (Π.Γ.Ε.).

- Είναι θετικό πως εντάχθηκαν 378 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 124 εκ. ευρώ στο ΕΠΑΝΕΚ για τον τουρισμό. Έτσι έμειναν στη διάθεση των υπολοίπων επιχειρήσεων τα κονδύλια που είναι δεσμευμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Πέραν αυτών, η Περιφερειακή Αρχή θα στηρίξει έμπρακτα κάθε νέα καινοτόμα και νεοφυή επιχείρηση, όπως συμβαίνει στο Τεχνολογικό Πάρκο. Επίσης, βελτιώνονται συνεχώς οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό Άρτα και Πρέβεζα να αποκτήσουν επιτέλους νέα, λειτουργικά διοικητήρια.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Καχριμάνης δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί σκληρά και μεθοδικά, με τους στενούς του συνεργάτες, τους περιφερειακούς συμβούλους, το προσωπικό της Περιφέρειας, για να ανέβει η Ήπειρος ακόμη ψηλότερα.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ