Αναρτήθηκε στις:11-04-19 14:36

Διάλεξη από τον χειρουργό Ευάγγελο Νάνο στο Επιμελητήριο Άρτας


Της Σοφίας Κασελούρη


Μια άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα «Από τον Ασκληπιό στον Όμηρο και τον Ιπποκράτη - Η ιατρική παρακαταθήκη της αρχαίας Ελλάδας» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου στην Άρτα, με ομιλητή ένα λαμπερό άνθρωπο, τον συμπατριώτη μας από τις Σελλάδες, χειρουργό, Ευάγγελο Νάνο. Την διοργάνωση επιμελήθηκε η Ένωση Γυναικών Κομποτίου, με την ακούραστη πρόεδρο, Ελένη Καλαμπούκη.

Ξεχωριστός


Με ένα ιδιαίτερο μεταδοτικό τρόπο ο πολυμαθέστατος και ταλαντούχος επιστήμονας, Βαγγέλης Νάνος, ο αγαπημένος τους Βαγγελάκης, όπως τον αποκαλούν οι Σελλαδίτες και οι Κομποταίοι, μας ξενάγησε στα ασφαλή ιατρική μονοπάτια του Ασκληπιού, του Ομήρου και του Ιπποκράτη δίνοντας βαρύτητα στην ψυχική και σωματική υγεία.

Διόλου κουραστική και απολύτως ευχάριστη η ομιλία του κ. Νάνου, σε όλα τα στρώματα των παρευρισκόμενων. Μεταξύ των τόσων αποφθεγμάτων και των μηνυμάτων που μας μετέφερε ο επιστήμων, μας έδειξε και τον δρόμο για το πώς δίχως άγχος να πορευόμαστε την σκληρή ζωή του σήμερα.

Όπως τόνισε ο κ. Νάνος η ιατρική παρακαταθήκη των αρχαίων Ελλήνων σηματοδοτεί και μας διδάσκει πως για να έχουμε σωματική και ψυχική υγεία, θα πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε ηρεμία, καλλιέργεια και συμμετοχή σε αθλητικά και καλλιτεχνικά δρώμενα, να φροντίζουμε για την διατήρηση των αγαθών της φύσεως και της γης να συμμετέχουμε δε σε κοινωνικές αναζητήσεις. Έναρξη κάνουμε από την ιατρική και φιλοσοφική προσέγγιση του Ομήρου με την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Προχώρησε στην ανάλυση, τον σκοπό και την σημασία των Ασκληπίων της αρχαιότητας, ως μια μορφή ολοκληρωμένης παροχής πατρικών υπηρεσιών ψυχικής και σωματικής υγείας και κατέληξε στην ιατρική παρακαταθήκη του Ιπποκράτη, ο οποίος μας διδάσκει να ασκούμε την ιατρική με γνώση, ανθρωπιά και δεοντολογία, χωρίς αποκλεισμούς για οποιεσδήποτε διαφορές χρώματος, φυλής, πιστεύω, προσανατολισμού και κοινωνικής κατάστασης.

Παρουσίες


Τον κ. Νάνο καλωσόρισε και παρουσίασε την σπουδαία ιατρική του πορεία ο καρδιολόγος και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας, Γιώργος Σιλιόγκας.

Παρόντες ήταν ο αιδεσιμότατος πατέρας Βασίλειος Καρακώστας, ο υποψήφιος δήμαρχος Αρταίων, Γιάννης Παπαλέξης, υποψήφιοι για την τοπική αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια, γνωστοί επιστήμονες του ιατρικού κλάδου. Διακρίναμε την Αναστασία Σίμου, την Θεοδώρα Μπουραζάνη, Φώτη Φώτη, Κατερίνα Σχισμένου, Κωνσταντίνα Σκανδάλη, Μαρία Κικιώνη, Κωνσταντίνο Παππά.

Εκ μέρους του ΔΣ του Επιμελητηρίου, τους Γιώργο Αρχιμανδρίτη και Απόστολο Κεφάλα. Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του βουλευτή Άρτας της ΝΔ Γιώργου Στύλιου, καθώς και των υποψηφίων δημάρχων Κοσμά Βούλγαρη, Κώστα Παπασιώζου και Ροζίνας Βαβέτση. Επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τον πολιτιστικό Σύλλογο Σελλάδων και της Αδελφότητας.

Βαγγέλης Νάνος


Ένας απλός άνθρωπος από μια φτωχή οικογένεια των Σελλάδων, σεμνός με καθαρό μυαλό και πείσμα για τις σπουδές του κατάφερε να έχει σήμερα πολύ σοβαρές περγαμηνές κι εμείς να τον καμαρώνουμε.

Ίσος προς ίσους, υπέροχος άνθρωπος, με κεφαλαία όπως τον αποκαλούν οι συγχωριανοί του. Τον γνωρίσαμε και διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι τον καλό μας συμπατριώτη συνοδευόμενο με την επίσης υπέροχη σύζυγό του επιστήμονα κυτταρολόγο, κ. Σοφία, τις αδελφές του, Νίκη και Δήμητρα Νάνου.

Φυσικά πως μπορώ να μην μεταφέρω αυτό που κωδικοποίησα στο μυαλό μου και που τόσο όμορφα και απλά μας μετέφερε ο κ. Νάνος. Όσο ζεις να λάμπεις, καθόλου μην λυπάσαι, λίγο βαστά η ζωή και ο χρόνος απαιτεί την πληρωμή του!

Ευχαριστίες


Η πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Κομποτίου, Ελένη Καλαμπούκη, ευχαρίστησε θερμά τον Βαγγέλη Νάνο για την ανταπόκριση της πρόσκλησης, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Γιάννη Γκολομάζο, για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας καθώς και την γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου, Αργυρώ (Ρούλα) Τσόγκα, την οδοντίατρο, Στέλλα Στεργιούλη και όλο τον κόσμο που παρευρέθηκε στην διάλεξη.

Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος, Ελένη Καλαμπούκη, ανέφερε ότι ανάμεσα από πολλές άλλες δραστηριότητες του Συλλόγου και προκειμένου να ωφεληθούν οι συγχωριανοί, τακτικά καλούν στο Κομπότι διάφορους ομιλητές που αναπτύσσουν θέματα κοινωνικά ιατρικά, καλλιτεχνικά και άλλα. Αναφερόμενη στον χειρουργό, Βαγγέλη Νάνο, μίλησε με πολύ θερμά λόγια σε ότι αφορά γενικότερα την σημαντική προσφορά του στους συγχωριανούς του.

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα Ευάγγελου Νάνου


Γεννήθηκε στις Σελλάδες Άρτας όπου τελείωσε τη βασική εκπαίδευση του Δημοτικού. Τη μέση εκπαίδευση την τελείωσε στην Άρτα (1ο γυμνάσιο αρρένων). Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Στρατιωτική Ιατρική Σχολή). Πήρε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο «ευαγγελισμός» της Αθήνας. Έχει κάνει διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Καρκίνος του Παχέος Εντέρου και του ορθού». Μετεκπαιδεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο Κλήβελαντ του Οχάιο όπου έλαβε και τον τίτλο του «Επισκέπτη καθηγητή Χειρουργικής». Μετεκπαιδεύτηκε επίσης στο Παρίσι στην Ενδοσκοπική Χειρουργική. Υπηρέτησε ως διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, το μεγαλύτερο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Ελλάδας επί 10 χρόνια. Τα τελευταία 15 χρόνια υπηρετεί ως διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στο «Υγεία Μέλαθρον» Κλινική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χειρουργών Παχυσαρκίας. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 επιστημονικές εργασίες σε συνέδρια, ελληνικά και διεθνή περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ιατρικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συγγράψει 3 βιβλία με θέματα τα εξής: Καρκίνος Μαστού, Τεχνητή διατροφή, Χειρουργική θεραπεία της παχυσαρκίας. Ένα ακόμη βιβλίο του με θέμα τον τίτλο της διάλεξης «Από τον Ασκληπιό στον Όμηρο και τον Ιπποκράτη, Η ιατρική παρακαταθήκη της Αρχαίας Ελλάδος» είναι υπό έκδοση.

Έλλειψη δημόσιας παροχής διαπαιδαγώγησης


Στην ερώτησή μας για την παροχή δημόσιας διαπαιδαγώγησης σήμερα ο κ. Νάνος ανέφερε: «Λόγω της εξατομικευμένης και εμπορευματοποιημένης ψυχικής αγωγής, έχει λείψει η παροχή διαπαιδαγώγησης και πνευματικής καλλιέργειας ως δημόσια παροχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ψυχικής υγιεινής σαν μια λαϊκή εφαρμογή και την συνεχή επιδείνωση της ψυχικής κατάστασης του λαού εν τω συνόλω. Οι Αρχαίοι Έλληνες επειδή πρόσφεραν ψυχική και πνευματική καλλιέργεια σε επίπεδο λαού είχαν σαν αποτέλεσμα καλύτερη ψυχική υγεία στις ευρείες ομάδες πληθυσμού.

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ