Αναρτήθηκε στις:13-03-19 14:16

Με τη δέουσα θρησκευτική ευλάβεια και λαμπρότητα η Άρτα τίμησε την Πολιούχο της Αγία Θεοδώρα


Της Ειρήνης Κατσούλα


Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε το πρωί της Τρίτης στον Ιερό Ναό της Αγίας Θεοδώρας, για να τιμήσει με τη δέουσα θρησκευτική ευλάβεια και λαμπρότητα την προστάτιδα της πόλης μας, την Πολιούχο της Άρτας, Αγία Θεοδώρα. Η θερμή πίστη των Αρτινών στην Αγία Θεοδώρα υπερνίκησε τον κρύο καιρό, ο οποίος δεν κατάφερε να τους εμποδίσει να δώσουν το παρών στη Θεία Λειτουργία και στη Λιτάνευση της ιεράς εικόνας και των ιερών λειψάνων της Αγίας στο κέντρο της πόλης μας.

Χοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος και ο πρώην Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος, καθώς και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός. Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος τόνισε «Πριν από λίγους μήνες, οι δύο πόλεις, η Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου και η Βυζαντινή πόλη της Άρτας αδελφοποιήθηκαν, όμως η αδελφοποίηση αυτή που έγινε από τις δημοτικές αρχές ήρθε για να επισφραγίσει αυτή την ενότητα που είχαν ήδη αυτές οι δύο πόλεις από το πρόσωπο της Αγίας Θεοδώρας και από το πρόσωπο του Ιωάννη του Βατάτζη του Ελεήμονος, ανθρώπων που δόθηκαν στο Θεό και το συνάνθρωπο. Και το μήνυμα των ημερών, το μήνυμα της Σαρακοστής και κάθε εορτής είναι να παλέψουμε εναντίον του «εγώ» μας, εναντίον του εαυτού μας για να δεθούμε ολοκληρωτικά με το Θεό!».

Υπό τους ήχους της φιλαρμονικής, φορείς και απλοί πολίτες ενώθηκαν σε μια μεγάλη πομπή για να τιμήσουν με ευλάβεια τη μνήμη της Αγίας Θεοδώρας. Όσον αφορά τους φορείς, το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων η υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, οι Βουλευτές Άρτας Βασίλης Τσίρκας και Γιώργος Στύλιος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι όμορων Δήμων, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κωνσταντίνος Σκούμας, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, καθώς και άλλοι πολλοί φορείς της περιοχής μας.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης δήλωσε με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Θεοδώρας «Έχουμε υποχρέωση να στηρίζουμε την ελληνορθόδοξη πίστη μας, γιατί σε τελική ευθεία, όλα από εκεί πηγάζουν και όλα από εκεί εμπνέουν. Θα έλεγα ότι πάντα μας έχει σταθεί η ελληνική θρησκεία και η ορθοδοξία σε δύσκολες στιγμές, και αυτό το έχουν εκφράσει πολλοί, από τον Κολοκοτρώνη, τον Μακρυγιάννη, και άλλοι μέχρι σήμερα. Θέλουμε την ευλογία του Θεού για να μπορέσουμε επιτέλους οι πράξεις μας και τα έργα μας να μπορέσουν να βοηθήσουν αυτόν τον τόπο που ξέρουμε πόσο πολύ υποφέρει, και πολλές φορές εμείς που ανήκουμε στην Ευρώπη, που ανήκουμε σε αυτόν τον Οργανισμό, προβληματιζόμαστε εάν πάντα σκέφτονται το καλό της πατρίδας μας».

Ο Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας δήλωσε «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για της Άρτα, χρόνια πολλά σε όλους τους Αρτινούς και τις Αρτινές. Εύχομαι υγεία, δύναμη και αισιοδοξία, εξάλλου ο βίος της Αγίας Θεοδώρας στέλνει ένα διαχρονικό μήνυμα αγωνιστικότητας, αλληλεγγύης, αυταπάρνησης, και ιδιαίτερα στους καιρούς που διανύουμε αφού σήμερα η χώρα έχει εξέλθει οριστικά από τα μνημόνια, είναι ευκαιρία όλοι οι πολίτες να επιδείξουν αντίστοιχη αγωνιστικότητα και αλληλεγγύη για να ξεπεράσουμε και τις τελευταίες δυσκολίες».

Ο Βουλευτής Άρτας της ΝΔ Γιώργος Στύλιος δήλωσε «Χρόνια Πολλά, είναι μια μεγάλη γιορτή σήμερα για την Άρτας μας και για όλους τους Αρτινούς. Εύχομαι η Αγία Θεοδώρα, η Πολιούχος μας, να μας δίνει δύναμη και φώτιση να ανταπεξέλθουμε στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Και του χρόνου με υγεία».

Τέλος, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης δήλωσε «Χρόνια Πολλά σε όλους, εύχομαι η χάρη της Αγίας Θεοδώρας να δίνει δύναμη, ελπίδα σε όλους μας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες των ημερών. Η ζωή της Αγίας Θεοδώρας πρέπει να μας διδάξει την προσφορά και την αγάπη, πρέπει όλοι να παραμερίσουμε το «εγώ» και να συνεργαστούμε για το καλό της πόλης μας. Ως Δήμος Αρταίων να πω, μιας που βρισκόμαστε στο Βυζαντινό ναό της Αγίας Θεοδώρας, ότι αυτό το μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα που έχει η περιοχή μας πρέπει να το αξιοποιήσουμε για να αναπτύξουμε τον τουρισμό. Να επισημάνω ότι έχει ήδη δημοπρατηθεί η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του ναού, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη σύμβαση, ώστε του χρόνου να έχουμε ένα διαφορετικό περιβάλλοντα χώρο. Χρόνια πολλά σε όλους».

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    img