Αναρτήθηκε στις:13-03-19 12:56

ΚΛΑΡΤ: Προβολή της ταινίας «Πραγματικές Αλήθειες, Η Ζωή της Εστέλα»


Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και την Πρεσβεία της Αργεντινής


Γράφει η Φιλιώ Τζαχρήστα


ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Η Εστέλα Nτε Καρλότο, είναι πρόεδρος των «Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου». Η Εστέλα ήταν μια κυρία της μεσαίας τάξης που μοίραζε το χρόνο της ανάμεσα στην οικογένειά της και τη δουλειά της ως διευθύντριας σχολείου ενώ ζούσε εντελώς απομακρυσμένη από κάθε πολιτική δραστηριότητα. Ωστόσο, μετά την απαγωγή της κόρης της, Λάουρα, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή, μεταξύ 1977 και 1978, και την εξαφάνιση του εγγονού της Γκίντο, η ζωή της άλλαξε εντελώς.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙA


Το 1976, ένα πραξικόπημα των ενόπλων δυνάμεων αντικατέστησε την συνταγματική κυβέρνηση της Αργεντινής. Πολιτικές τρομοκρατίας και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εφαρμόζονταν καθημερινά, ενώ μέσα σε λίγα χρόνια χιλιάδες πολίτες, κυρίως αντιφρονούντες, διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικών στρωμάτων εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς, ενώ άλλοι δολοφονήθηκαν.

Ανάμεσα στα θύματα του καθεστώτος υπήρξαν νεαρές γυναίκες, μικρά παιδιά και αγέννητα μωρά. Γυναίκες που κατά τη διάρκεια της σύλληψης τους κυοφορούσαν, γεννούσαν μέσα στις φυλακές και τα μωρά τους αφού τα απήγαγαν, δίνονταν για υιοθεσία σε στρατιωτικούς και ανθρώπους φιλικά προσκείμενους προς το καθεστώς.

Μια τέτοια ιστορία αφηγείται η ταινία που θα παρακολουθήσουμε αυτή την Κυριακή 17 Μαρτίου από την Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και την πρεσβεία της Αργεντινής. Την ιστορία της Estela Barnes Carlotto, ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αργεντινή και Πρόεδρο της Ένωσης των "Γιαγιάδων της Πλατείας του Μάη", που σταμάτησε να είναι νοικοκυρά για να ασχοληθεί με τα δημόσια πράγματα μετά την αρπαγή και εξαφάνιση της κόρης της, Laura Estela Carlotto, το 1977. Μέσα από την εξιστόρηση πραγματικών γεγονότων, η ταινία επιχειρεί να προσεγγίσει ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο μεταμορφώθηκε η ζωή της αυτή της γυναίκας αλλά και ολόκληρης της οικογένειά της. Η αναζήτηση μιας γυναίκας, μιας μητέρας, μιας γιαγιάς. Η αρχή ενός αγώνα για τα ιδανικά της δικαιοσύνης, για τη συμφιλίωση, για την αγάπη, για την επανασύνδεση. Η ζωή της Estela ως παράδειγμα για όσους υπέστησαν απώλειες, για όσους δεν σταματούν να αγωνίζονται, για όσους έχουν πίστη και επιμονή. Η ζωή μια γυναίκας που έγ
ινε παράδειγμα προς μίμηση και οδήγησε στην δημιουργία ενός κινήματος που είχε ως αποτέλεσμα την επανένωση πολλών οικογενειών με τα χαμένα παιδιά τους! Η ζωή της Εστέλα!

Αυτή την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 16:30, στο Σινέ Παλλάς, με είσοδο ελεύθερη.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ, Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΣΤΕΛΑ (VERDADES VERDADEROS, LA VIDA DE ESTELA, 2011)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Nicolas Gil Lavedra

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Susu Pecoraro, Alejandro Awada, Ines Efron

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 99 λεπτά
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ