Αναρτήθηκε στις:07-02-19 10:38

Θλιβερά φαινόμενα


Γράφει ο Νίκος Κέφης


Πολλά χρόνια παρακολουθώ και ασχολούμαι με εκλογές σε Αυτοδιοίκηση, πολιτικά κόμματα, Συλλόγους, Σωματεία, Συνεταιρισμούς και πάσης μορφής συνδικαλιστικές ενώσεις και τα φαινόμενα που παρουσιάσθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν τα έχω παρατηρήσει ξανά. Αυτό το θλιβερό φαινόμενο, αυτό το κατάντημα, αυτός ο ξεπεσμός σε ορισμένες περιπτώσεις σήμερα δεν βρίσκει δικαιολογία ουσιαστική. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να ανευρεθούν τα αίτια του φαινομένου αυτού και να δοθούν ερμηνείες ουσιαστικές.

Το πρώτο φαινόμενο εμφανίσθηκε σε εκλογές σε χωριό όπου ένας κοινός συκοφάντης, λασπολόγος, ψεύτης, υβριστής, θρασύς και ξεδιάντροπος γυρολόγος που ο κόσμος τον φτύνει κι αυτός δροσίζεται τάραξε το ήρεμο κλίμα μιας μικρής κοινωνίας, χρησιμοποιώντας μεθόδους και τακτικές κατασυκοφάντησης προσώπων που ξεπέρασαν κάθε όριο ποινικού και ηθικού φραγμού. Αναλύοντας κανείς τα αίτια των πράξεων και ενεργειών αυτών που μαρτυρούν ηθική κατάπτωση και ξεπεσμό, ασυνήθιστο για τα τοπικά δεδομένα μιας μικρής κοινωνίας, δεν καταλήγει σε ορθά συμπεράσματα. Πολλές φορές ο ψυχικός κόσμος ενός ανθρώπου είναι δύσκολο να ερμηνευθεί μέσω της κοινής λογικής.

Το δεύτερο φαινόμενο πολύ σοβαρό και ακόμη μεγαλύτερο από το πρώτο λόγω της έκτασής του, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Συγκεκριμένα, άρχισαν παρακολουθήσεις προσώπων, με ποιούς κάθονται, με ποιους τρώνε, με ποιούς παρευρίσκονται σε κοινωνικές εκδηλώσεις πάσης μορφής και με το λόγο αυτός ανάγονται πολιτικά συμπεράσματα και χαρακτηρίζονται αναλόγως τα πρόσωπα, τους τοποθετούν ταμπέλες ότι είναι πολιτικά με άλλους και όχι με τους ίδιους και έτσι αλλάζουν στάση συμπεριφοράς και ακόμη επιτίθενται εναντίον στους τηλεφωνικά ή με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνία. Μια τυχαία κοινωνική συνάντηση ή μελετημένη ακόμη από διάφορους προσωπικούς λόγους, αποτελεί αιτία πρόδηλης αναταραχής σε κάποιους πολιτευόμενους και διατάραξη των πρώτων προσώπων και κακών σχέσεων με τα πρόσωπα αυτά.

Πολλοί προκειμένου να έχουν άμεση πληροφόρηση για τις επαφές και κινήσεις προσώπων που έχουν κάποιο λόγο στις τοπικές κοινωνίες, επιστρατεύουν πρόσωπα που θα έχουν το ρόλο του πληροφοριοδότη. Είναι τρομερό να μπαίνουμε στη διαδικασία της παρακολούθησης και μεταφοράς τέτοιων πληροφοριών όπως με ποιόν συνέφαγε ο Α ή ο Β, με ποιόν μίλησε ή με ποιόν παρευρέθηκε σε κάποια κοινωνική εκδήλωση. Με την τακτική αυτή τείνουν να καταργηθούν οι συγγενικές, φιλικές και κοινωνικές σχέσεις αφού ενοχοποιούνται από κάποιους. Αλήθεια μήπως οι ναζί ξαναήρθαν με τους «γκεσταπίτες» και τους «δοσίλογους» όπου οι Έλληνες δεν μπορούσαν να συναντώνται και να συνομιλούν μεταξύ τους αφού κάθε επαφή δύο ή περισσότερων προσώπων θεωρούνταν ύποπτη συνομωσίας; Οι μαρτυρίες για όσα συνέβησαν και συμβαίνουν σε γνωστά πρόσωπα είναι πολλές.

Και τώρα κάτι που συνέβη σε μένα προσωπικά. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκα δημόσια σε μια ταβέρνα του χωριού μου με τέσσερα πρόσωπα εκ των οποίων τα δύο ήταν ζευγάρι και ο τρίτος ήταν προσκεκλημένος δικός μου για προσωπικούς λόγους. Συγκεκριμένα έκανα ανταπόδοση φιλοξενίας και ενώ ο τέταρτος παρευρέθηκε τυχαία στην παρέα είναι γνωστό ότι ο υποφαινόμενος φιλοξενεί στο χωριό του τακτικά πολλά πρόσωπα ανταποδίδοντας δική τους φιλοξενία και εκδηλώνοντας τις ευχαριστίες μου για διάφορους λόγους προς τα πρόσωπα αυτά. έξω από την ταβέρνα πέρασαν κάποιοι οι οποίοι μας είδαν και δεν εισήλθαν στην ταβέρνα. Αμέσως και ώρα 10.30 το βράδυ άρχισαν να στέλνουν μηνύματα σε πολιτευόμενους στην Αυτοδιοίκηση γενικά αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή, αναφέροντας για την παρουσία των προσώπων αυτών με τον υποφαινόμενο.

Κάποιοι από αυτούς που έλαβαν το μήνυμα άρχισαν να τηλεφωνούν στον υπεύθυνο του καταστήματος για να επιβεβαιώσουν το γεγονός της παρουσίας μας όχι σε μυστικό και κρυφό μέρος αλλά σε ταβέρνα δημόσια στο κέντρο του χωριού όπου παρευρίσκονταν και άλλα πρόσωπα.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε ανησυχία στους υπεύθυνους του καταστήματος αφού δεν μπορούσαν να ερμηνεύσουν τα συμβαίνοντα, θλίψη στους καλεσμένους μου διότι αισθάνθηκαν ότι παρακολουθούνται ακόμη και στο φαγητό τους, αλλά και ντροπή στον υποφαινόμενο που οι καλεσμένοι και μη στο χωριό μου έγιναν αντικείμενο σχολιασμού στην ευρύτερη κοινωνία.

Θα αναρωτηθούν κάποιοι για τους προσκεκλημένους στο δείπνο. Επρόκειτο για δύο δημοτικούς συμβούλους, τη σύζυγο ενός εξ αυτών και έναν περιφερειακό σύμβουλο.

Αλήθεια γιατί συμβαίνουν τα παραπάνω; Εκτιμώ ότι υπάρχει εξήγηση η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τέτοιες πράξεις και ενέργειες και τέτοιες συμπεριφορές. Συγκεκριμένα για πρώτη φορά συμπίπτουν χρονικά τόσες εκλογές μαζί, ήτοι Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές σε όχι ακριβή χρόνο αυτή τη στιγμή αλλά οι διαδικασίες έχουν αρχίσει.

Για πρώτη φορά ισχύει ο νόμος της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση που περιορίζει τον αριθμό των συμβούλων που θα εκλεγεί από κάθε παράταξη και έτσι το κυνήγιο της ψήφου μπαίνει σε άλλα βάση, αφού ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων είναι μεγάλος.

Η εμπλοκή των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές επηρεάζει και τις ευρωεκλογές σε μικρότερο βαθμό, σε μεγάλο όμως βαθμό τις εθνικές εκλογές αφού και οι υποψήφιοι βουλευτές έχουν επιδοθεί στο κυνήγι του σταυρού. Έτσι η εμπλοκή τόσων υποψηφίων δημιουργεί μεγάλες «καραμπόλες», μεγάλες εμπλοκές και κατ’ επέκταση και συγκρούσεις. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές η όλη κατάσταση τόσο θα χειροτερεύει και ίσως ζήσουμε φαινόμενα που δεν θα φανταζόμασταν. Έτσι θα ενοχοποιούνται απλές κοινωνικές σχέσεις, απλές ανθρώπινες σχέσεις, απλές συναντήσεις υποψηφίων και ψηφοφόρων και θα υπάρχουν αλληλοκατηγορίες και διαβολές.

Δεν πρέπει να ζήσουμε όπως κάποια παλαιά εποχή καφενεία μπλε, πράσινα, κόκκινα, κίτρινα με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά θα έχουν το προσωπικό χρώμα υποψηφίων και όχι κομμάτων στο μεγαλύτερο ποσοστό.

Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να σκέπτονται και να σκεφθούν ψύχραιμα και να καταλάβουν πως κανένας δεν δεσμεύει την ψήφο του με το να καθίσει με κάποιον ή να μιλήσει ή να πιει καφέ μαζί του πολύ δε περισσότερο να παρευρεθεί σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Όσοι σκέφτονται διαφορετικά μόνο πολιτική ζημία θα έχουν.

Όσο για τον υποφαινόμενο καμία δύναμη δεν είναι ικανή να του προσδιορίσει με ποιόν θα συναναστρέφεται και γενικά με ποιόν θα κάνει παρέα. Όσοι πήραν την ψήφο μας και δεν το αναγνωρίζουν δεν θα την ξαναπάρουν. Το ίδιο και όσοι σκέπτονται έτσι. Τέλος ας σταματήσει αυτός ο κατήφορος διότι οι κοινωνία μας είναι μικρή, ο κόσμος λίγος και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και πρέπει να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας.

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ