Αναρτήθηκε στις:05-12-18 14:34

Άρωμα και γεύση Αρτινών προϊόντων στο Σύνταγμα


Χρ. Τσιρογιάννης: «Αποκτούμε εξωστρέφεια και δημιουργούμε την ταυτότητα της Άρτας»


«Το 2019 έκθεση αγροτικών προϊόντων με παραγωγούς και επιχειρήσεις στην Αθήνα»


Με άρωμα και γεύση Αρτινών προϊόντων στο κέντρο της Αθήνας ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι η 5η Γιορτή Πορτοκαλιού Μανταρινιού Ακτινιδίου και Ελιάς, που διοργάνωσε για μια ακόμη χρονιά ο Δήμος Αρταίων.

Πλήθος κόσμου, περίπου 2.500 κάτοικοι της πρωτεύουσας πέρασαν από την εκδήλωση του Δήμου στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, όπου προβλήθηκαν τα προϊόντα της Άρτας. «Με αιχμή του δόρατος τα προϊόντα μας αποκτούμε εξωστρέφεια και κάνουμε γνωστή την Άρτα στο κοινό της Αθήνας. Τα Αρτινά προϊόντα είναι άριστης ποιότητας και αξίζουν να έχουν την καλύτερη δυνατή προώθηση και προβολή. Όλοι μαζί, συνεργαζόμαστε, αναβαθμιζόμαστε και δημιουργούμε την ταυτότητα της περιοχής μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Και συνεχίζει: «Ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα μας εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή προώθηση των προϊόντων μας στην Αθήνα. Πρόκειται για στοχευμένες κινήσεις που γίνονται από το Δήμο Αρταίων, ώστε να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα και τους ανθρώπους που παράγουν τα προϊόντα μας. Την επόμενη χρονιά θέλουμε να διοργανώσουμε μια έκθεση αγροτικών προϊόντων της Άρτας στον ίδιο σταθμό στο Σύνταγμα, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία να συμμετέχουν οι παραγωγοί της Άρτας και να πουλήσουν τα προϊόντα τους».

Η εκδήλωση περιελάμβανε διανομή φυσικών χυμών πορτοκαλιού και ακτινιδίου καθώς και γευσιγνωσία με finger foods από Αρτινά προϊόντα, που δημιούργησε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Μεταξύ άλλων, παρέστησαν οι βουλευτές Άρτας Βασίλης Τσίρκας και Γιώργος Στύλιος, ο Βουλευτής Αθηνών και πρώην υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, οι δήμαρχοι Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης και Δομοκού και Πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων της ΚΕΔΕ Δημήτρης Τζιαχρήστας , οι Αντιδήμαρχοι Χριστόφορος Σιαφάκας και Μιχάλης Κοτσαρίνης, ο Πρόεδρος του ΚΚΜΠΑΠ Γιώργος Πανέτας, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κώστας Χαρακλιάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Παπαλέξης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Δόσης, πλήθος Αποδήμων Αρτινών στην Αθήνα κ.α.

Ο Δήμος Αρταίων ευχαριστεί θερμά τους φορείς που έθεσαν την εκδήλωση υπό την αιγίδα τους και συγκεκριμένα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, το Επιμελητήριο Άρτας και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Επίσης, ευχαριστεί όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που συμμετείχαν την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης στην Ανέζα, τους ομιλητές της επιστημονικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως και τους φοιτητές που την παρακολούθησαν, τις επιχειρήσεις που προσέφεραν προϊόντα για την διεξαγωγή της Γιορτής, τους υπαλλήλους του Δήμου Αρταίων που εργάστηκαν για την εκδήλωση, καθώς και όλους όσους έδωσαν το «παρών» σε Ανέζα και Άρτα αναδεικνύοντας τις προσπάθειες του Δήμου για εξωστρέφεια και προβολή των Αρτινών προϊόντων.

Παρουσίαση Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τα προϊόντα της Άρτας


Στοχευμένη παρουσίαση στο ακαδημαϊκό κοινό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 στα πλαίσια της 5ης Γιορτή Πορτοκαλιού Μανταρινιού Ακτινιδίου και Ελιάς που διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων. Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στα προϊόντα της Άρτας, με ομιλητές καθηγητές και το Γεωπονικού Πανεπιστημίου, αλλά και ανθρώπους της αγοράς.

«Μετά την περυσινή εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, φέτος ενεργώντας ακόμη πιο στοχευμένα βρισκόμαστε εδώ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την παρουσίαση των καρπών της Αρτινής γης στους επιστήμονες της νέας γενιάς. Τα 160.000 στρέμματα του Αρτινού κάμπου, με τους περίπου 50.000 τόνους παραγωγής σε πορτοκάλια, τους 60.000 τόνους σε ακτινίδια, τους 30.000 τόνους σε μανταρίνια και τα 52.000 στρέμματα με ελιές είναι μια πολύ μεγάλη δύναμη για την Άρτα, για τους παραγωγούς μας και για την τοπική κοινωνία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η εκδήλωση του χρόνου θα πραγματοποιηθεί στο Μετρό του Συντάγματος, όπου θα διεξαχθεί μια έκθεση τοπικών προϊόντων από Αρτινούς παραγωγούς.

Και συνέχισε: «Αυτός ο πλούτος σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη πολιτιστική μας κληρονομιά και τα Βυζαντινά μας μνημεία δημιουργούν το brand name «ΆΡΤΑ», που τα τελευταία τέσσερα χρόνια προβάλλεται διαρκώς πανελλαδικά και διεθνώς. Στο Δήμο Αρταίων, έχοντας ως προτεραιότητα τον πρωτογενή τομέα έχουμε κάνει και προγραμματίζουμε ακόμη περισσότερες ενέργειες, όπως η τοποθέτηση αυτόματων αποχυμωτών, η ενίσχυση της παρουσίας του Δήμου μας σε εκθέσεις εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων για τους ανθρώπους της παραγωγής στον τόπο μας, η δημιουργία υποδομών σε ασφαλτοστρώσεις και εγγειοβελτιωτικά έργα κ.α.».

«Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί εάν δεν είχαμε έως τώρα ένα ισχυρό ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο με το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων μέχρι σήμερα και με το άριστα καταρτισμένο προσωπικό του για χρόνια αποτελεί πολύτιμο επιστημονικό οδηγό των ανθρώπων της παραγωγής. Και λέω μέχρι σήμερα, καθώς η πορεία αυτή θα συνεχιστεί με την παρουσία και λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημιακού Επιπέδου με έδρα την Άρτα από το 2019».

«Στις συναντήσεις που έχουμε κάνει με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουμε θέσει μια σειρά αιτημάτων, όπως μεταξύ άλλων: η μείωση της φορολογίας, η στήριξη των ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας η άμεση καταβολή αποζημιώσεων για την καταστροφή ου υπέστησαν οι παραγωγοί ακτινιδίων εξαιτίας κακοκαιρίας το φθινόπωρο, η εφαρμογή των διατάξεων για τη συσκευασία κατά την εμπορία των ακτινιδίων, η πιστοποίηση του ακτινιδίου της Άρτας ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των έργων ασφαλτόστρωσης αγροτικών δρόμων που οδηγούν σε αγροτικές μονάδες και σε κτηνό-πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, η χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος για τον Αμβρακικό Κόλπο, η εκπόνηση εδαφολογικών χαρτών, η διαχείριση των αδεσπότων και των ανεπιτήρητων βοοειδών, η χρηματοδότηση του προγράμματος Αγροτικού Εξηλεκτρισμού και η συνέχιση των εγγειοβελτιωτικών στην πεδιάδα της Άρτας.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι Επαμεινώνδας Παπλωματάς (Καθηγητής Φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών) με θέμα τις «Κυριότερες ασθένειες ελιάς και εσπεριδοειδών για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδος», Δημήτρης Μπιλάλης (Καθηγητής Γεωργίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών) με θέμα «Προτεινόμενα περιβαλλοντικά μέτρα για την Άρτα, εν όψει της νέας ΚΑΠ», Χρήστος Κατσάνος (Γεωπόνος, εκπρόσωπος εταιρίας Tropos Branding) με θέμα «Πώς το branding τόπου μπορεί να βοηθήσει το Αγροτικό Τρόφιμο στις Διεθνείς Αγορές», Ντίνος Μπλιάτσιος (Γεωπόνος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ» με θέμα «Μοναδική προοπτική βιωσιμότητας της Ελληνικής γεωργίας είναι η οργάνωση των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα» και Μιχάλης Κοτσαρίνης, Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Αρταίων, αγρότης-έμπορος με θέμα «Η αγροτική ανάπτυξη της Άρτας μέσα από τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Στην εκδήλωση, στην οποία πραγματοποιήθηκε και γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Δόσης, ο Αντιδήμαρχος Χριστόφορος Σιαφάκας, ο Πρόεδρος του ΚΚΜΠΑΠ Γιώργος Πανέτας, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Κώστας Κωνής, ο Εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων της Πανηπειρωτικής Αντώνης Κοντός, πολλοί απόδημοι Αρτινοί και μέλη συλλόγων και αδελφοτήτων αποδήμων Αρτινών της Αθήνας, φοιτητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ