Αναρτήθηκε στις:05-12-18 12:58

Τρίτη συνάντηση Erasmus+ μαθητών και καθηγητών στις Βρυξέλλες


Από τις 19 έως τις 23 Νοεμβρίου 2018 στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση μαθητών και καθηγητών των πέντε σχολείων της Ευρώπης, που συνεργάζονται τα σχολικά έτη 2017-2018 και 2018–2019 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus + Δράση KA2 Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Ceci n’est pas une école, c'est mon école! Αυτό δεν είναι ένα σχολείο, είναι το δικό μου σχολείο!». Από το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχαν τέσσερις μαθητές της Α΄ Λυκείου και δύο καθηγήτριες.

Oι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές φτάσανε την Κυριακή το απόγευμα στις Βρυξέλλες, όπου τους υποδέχθηκε η υπεύθυνη καθηγήτρια του σχολείου «Athénée royal de Ganshoren», καθώς και οι οικογένειες των Βέλγων μαθητών.

Τη Δευτέρα, 19.11.18 το πρωί πραγματοποιήθηκε μια μικρή τελετή υποδοχής από τους Βέλγους μαθητές, καθηγητές και το Διευθυντή του σχολείου, ο οποίος στο καλωσόρισμά του μίλησε για τις θετικές πλευρές του προγράμματος Erasmus plus, ευχήθηκε μια ενδιαφέρουσα, γεμάτη εμπειρίες εβδομάδα στο σχολείο τους και ευχάριστη παραμονή στην πόλη τους. Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση της πόλης των Βρυξελλών, και ξενάγηση στους χώρους του σχολείου από τους Βέλγους μαθητές. Ακολούθησε ένα ευχάριστο παιχνίδι γνωριμίας στη γαλλική γλώσσα και παρουσίαση του προγράμματος δραστηριοτήτων της εβδομάδας. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα ξεκίνησαν δύο δημιουργικά εργαστήρια σχετικά με τη θεματική ενότητα του προγράμματος «Τα εικαστικά στην εκπαιδευτική διαδικασία» που συντονίζει το βελγικό σχολείο. Στόχος του πρώτου εργαστηρίου ήταν η γνωριμία με την τεχνική κόμικ και η δημιουργία ενός κόμικ από κάθε μαθητή, ενώ του δεύτερου εργαστηρίου η δημιουργία μιας τοιχογραφίας με θέμα: «Σχεδιάζω το σχολείο που ονειρεύομαι». Κάθε μαθητής είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει τρία σχέδια και να σχεδιάσει δύο λέξεις που να εκφράζουν το όνειρό του για ένα δημιουργικό σχολείο. Η τοιχογραφία που θα δημιουργηθεί θα συγκεντρώνει τα σχέδια όλων των μαθητών και θα διακοσμεί στο μέλλον την πρόσοψη ενός από τα κτήρια του σχολείου.

Μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων στο σχολείο, μαθητές και καθηγητές ξεναγήθηκαν στην πόλη ακολουθώντας μια ιδιαίτερη διαδρομή, τη διαδρομή των Κόμικς. Η Διαδρομή των Κόμικς στις Βρυξέλλες, με αφετηρία το Βελγικό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων (Belgian Comic Strip Center), είναι ένα μονοπάτι που γυρίζει τον επισκέπτη ανάμεσα σε πολλούς τοίχους και κτήρια του κέντρου της πόλης, καθώς και σε γειτονιές όπως το Laeken και το Auderghem, όπου βρίσκονται ζωγραφισμένες μεγάλες τοιχογραφίες μερικών από τους διασημότερους χαρακτήρες των Γαλλοβελγικών κόμικς: ο Τεντέν, τα Στρουμφάκια, ο Αστερίξ, ο Λούκι Λουκ, ο Γκαστόν, ο Ζιλ Ζουρντάν και άλλοι. Το πρότζεκτ, που ξεκίνησε το 1991, εγκαινιάστηκε από τις αρχές των Βρυξελλών σε συνεργασία με το Βελγικό Κέντρο Κόμικς για να τιμηθεί η μακρά ιστορία και σχέση του Βελγίου με τα κόμικ. Τα κόμικ είναι το καμάρι του Βελγίου. Δε θεωρούνται απλώς ένα δημοφιλές μέσο, αλλά αποτελούν μια ξεχωριστή μορφή τέχνης. Όντως, με πάνω από 700 σχεδιαστές κόμικς, το Βέλγιο έχει περισσότερους δημιουργούς κόμικ ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Ήταν μια θαυμάσια εμπειρία! Μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής μαθητές και καθηγητές επέστρεψαν στο σχολείο και απόλαυσαν ένα δείπνο με φαγητά που είχαν φέρει οι μαθητές και καθηγητές από την χώρα τους.

Την Τρίτη, 20.11.18 οι μαθητές συνέχισαν τη δημιουργία των κόμικ και της τοιχογραφίας συμμετέχοντας στα δύο δημιουργικά εργαστήρια. Μετά από ένα διάλειμμα, επισκέφθηκαν την έκθεση των Στρούμφ «La Schtroumpf Expérience». Πρόκειται για μια έκθεση αφιερωμένη στα μικρά αγαπημένα πλάσματα των παιδικών μας χρόνων που αποτελούν δημιούργημα του Βέλγου καρτουνίστα Peyo (Pierre Culliford) και έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους στις 23 Οκτωβρίου του 1958 στο γαλλοβελγικό περιοδικό κόμικ Σπιρού και Φαντάζιο.

Την Τετάρτη, 21.11.18 το πρωί μαθητές και καθηγητές επισκέφθηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ξεκινώντας από το Κέντρο υποδοχής «Σταθμός της Ευρώπης», επισκέφθηκαν την Πλατεία Αλληλεγγύης (Esplanade Solidarność 1980), που ίδρυσαν οι Πολωνοί εργάτες το 1980 τιμώντας τις αξίες και τα επιτεύγματα του συνδικάτου «Αλληλεγγύη» και η οποία ορίζει το χώρο των εγκαταστάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μαθητές και καθηγητές συγκινήθηκαν αντικρίζοντας στην είσοδο των κτηρίων ένα κομμάτι του τείχους του Βερολίνου. Ξεναγήθηκαν στο Παρλαμεντάριουμ (Parlamentarium), στο κτίριο Βίλυ Μπραντ, καθώς και στο Ημικύκλιο, με την αίθουσα της Ολομέλειας, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την εκπροσώπηση των χωρών, τον τρόπο εκλογής των Ευρωπαίων βουλευτών, τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, καθώς και για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Επίσης, θαύμασαν τους σημαντικούς πίνακες ζωγραφικής που φιλοξενούνται σε αίθουσα του κτηρίου, μεταξύ των οποίων δεσπόζει ο πίνακας του Έλληνα ζωγράφου Ιωάννη Γαϊτη «Η παρέλαση». Στη συνέχεια συναντήθηκαν τον κ. Αντώνη Κοσσυβάκη, υπεύθυνο επικοινωνίας της ομάδας των Σοσιαλιστών, ο οποίος τους ξενάγησε στο κτήριο όπου βρίσκονται τα γραφεία των ευρωβουλευτών, οι αίθουσες συνεδριάσεων των Επιτροπών, καθώς και οι αίθουσες συνεντεύξεων και εκδηλώσεων του Ευρωκοινοβουλίων. Οι μαθητές και καθηγητές του ΜΣΑ ευχαριστούν για τη μοναδική εμπειρία που τους πρόσφερε. Στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου συνάντησαν τυχαία και δύο Έλληνες Ευρωβουλευτές, τον κ. Θοδωρή Ζαγοράκη και τον κ. Μίλτο Κύρκο. Μετά το κοινοβούλιο επισκέφθηκαν το Μουσείο René Magritte, και θαύμασαν τα έργα του σουρεαλιστή ζωγράφου, ο οποίος ενέπνευσε και για τον τίτλο του προγράμματός. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με ένα παιχνίδι bowling.

Την Πέμπτη, 22.11.18 οι μαθητές συνέχισαν τη δημιουργία των κόμικ και της τοιχογραφίας. Οι καθηγητές του πορτογαλικού σχολείου παρουσίασαν το πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τη συνάντηση του Ιανουαρίου στην Πορτογαλία. Το βράδυ πραγματοποιήθηκε αποχαιρετιστήρια γιορτή μαθητών και καθηγητών. Οι μαθητές σε ρόλο D.J ανέλαβαν τη διασκέδασή, ενώ οι γονείς ετοίμασαν φαγητό για μαθητές και καθηγητές. Καθώς στο Βέλγιο ζουν οικογένειες με καταγωγή από πολλές χώρες του κόσμου, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διαφορετικές και πρωτότυπες γεύσεις. Ήταν μια πολύ ευχάριστη βραδιά με πολύ χορό, κέφι, φαγητό και φυσικά συγκίνηση για τον επερχόμενο αποχαιρετισμό.

Την Παρασκευή, 23.11.018, το πρωί μαθητές και καθηγητές παρακολούθησαν την παρουσίαση του βελγικού εκπαιδευτικού συστήματος, της δομής και της λειτουργίας του σχολείου. Τέλος, ολοκληρώθηκαν τα δημιουργικά εργαστήρια και αποκαλύφθηκε στην αυλή του σχολείου η τοιχογραφία που δημιούργησαν οι μαθητές και κέρδισε τις εντυπώσεις όλων. Στη συνέχεια αναχώρησαν για την περιοχή Heizel, όπου βρίσκεται το μνημείο Ατόμιουμ (Atomium). Πρόκειται για ένα μνημείο που κατασκευάστηκε το 1958 για τη Διεθνή Έκθεση του 58 και σχεδιάστηκε από τον André Waterkeyn. Το μνημείο αυτό είναι η αναπαράσταση του ατόμου με εννέα σφαίρες χάλυβα, 165 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από το πραγματικό. Το Ατόμιουμ είναι πραγματικά τεράστιο με 102 μέτρα ύψος. Οι σωλήνες που ενώνουν της σφαίρες, έχουν κυλιόμενες σκάλες και επιτρέπουν την μετακίνηση μεταξύ αυτών. Οι σφαίρες έχουν διάμετρο 18 μέτρα, ενώ η τελευταία σφαίρα παρέχει στο επισκέπτη μια καταπληκτική πανοραμική θέα της πόλης.

Το Σάββατο, 24.11.18 το ταξίδι στο Βέλγιο ολοκληρώθηκε και επέστρεψαν στην Άρτα με τις καλύτερες εντυπώσεις για τις οικογένειες και τους μαθητές που τους φιλοξένησαν, για τους καθηγητές που οργάνωσαν με άψογο τρόπο τις δραστηριότητες και φρόντισαν για όλα, καθώς και για την πόλη.

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας συγχαίρει και ευχαριστεί τους μαθητές για την άψογη συνεργασία, το ενδιαφέρον και την προθυμία να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος.

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ