Αναρτήθηκε στις:14-09-18 12:28

Πανελλαδική διαμαρτυρία του Συλλόγου «ΑΞΙΑ» στο υπουργείο Εργασίας


Γράφει η Σοφία Κασελούρη


Πανελλαδική, πολιτισμένη και ήρεμη διαμαρτυρία πραγματοποίηση στις 3 Σεπτεμβρίου στο υπουργείο εργασίας ο σύλλογος συζύγων θανόντων «ΑΞΙΑ».

μαυροντυμένες γυναίκες από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν την δευτέρα το πρωί στο χώρο συγκέντρωσης του υπουργείου εργασίας προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις άδικες διατάξεις του άρθρου 12 (νόμος Κατρούγκαλου ν. 4387/2016) που αφορά στις συντάξεις θανόντων. Το επίμαχο άρθρο έχει ήδη δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, παραβαίνει την αρχή της ανταποδοτικότητας των εισφορών, την αρχή της ισονομίας και κτυπά βάναυσα τον θεσμό της οικογένειας, ενώ χρήζει άμεσης τροποποίησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο συναντήθηκε μόνο με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιο Πετρόπουλο, απόντος και του οραματιστή του νόμου Γιώργου Κατρούγκαλου και της νέας υπουργού, Έφης Αχτσιόγλου. Πολλά τα «θα» που ανακοίνωσε ο κ. Πετρόπουλος και ιδιαίτερα συγκρατημένη η αισιοδοξία του Διοικητικού Συμβουλίου ότι τουλάχιστον… θα καταφέρουν το ηλικιακό. Τα «θα» μας γυρίζουν πίσω σε υποσχέσεις απραγματοποίητες άλλων εποχών. Η επόμενη επαφή με το υπουργείο θα γίνει περί το τέλος Οκτωβρίου.

Πέρασε δε ένας χρόνος και δύο μήνες από τον Ιούνιο του 2017, τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι αναλαμβάνει το θέμα της χηρείας προσωπικά, ώστε να μας πει ποιό είναι το δημοσιονομικό κόστος, ποιό θα είναι το όφελος και τί θα κάνει με κάποια θέματα. Άφαντος και ο κ. Μητσοτάκης, ουδεμία απάντηση, ουδεμία επικοινωνία.


Μαύρη παράσταση

Με πανό και πλακάτ που κατέγραφαν όλη την ιστορία της χηρείας, γυναίκες από όλη την Ελλάδα, με πόνο ψυχής, που είδαν να πετσοκόβονται οι κόποι των συζύγων τους στο μισό και περισσότερο. πολλές οι συναντήσεις του διοικητικού συμβουλίου στο υπουργείο εργασίας και η διαβεβαίωση ήταν ότι μετά τον Αύγουστο θα υπάρξουν οι απαντήσεις στα αιτήματα του συλλόγου. Άμεση κατάργηση του νόμου ζήτησαν οι χαροκαμένες γυναίκες και να επανέλθει όπως ήταν και πριν το Μάιο του 2016 γιατί δεν αντέχουν άλλο. «δεν είμαστε μόνο ποσοστά και νούμερα», τόνισε σε συνέντευξή της η πρόεδρος Λαμπρινή Σαμαρά -Κύρκου, «είμαστε άνθρωποι με βαρύ πόνο και πρέπει να σταθούμε όρθιες για να βοηθήσουμε τις οικογένειές μας. πάμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε κατάργηση συντάξεων», υπογράμμισε.

Στα πανό αναγράφονταν: «αντιστέκομαι στον εξευτελισμό της συζύγου και της μητέρας», «όχι στην κλοπή των εισφορών των αγγέλων», «αδικηθήκαμε από την μοίρα, πεθαίνουμε από τους νόμους σας», «θα παλέψουμε για να δικαιωθούμε γιατί δεν είμαστε μόνες, έχουμε τους φύλακες αγγέλους μας».

Συμπαραστάθηκαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος τραπεζών, ΔΕΚΟ, παρόντος του γραμματέως οργανωτικού, Δημητρίου Βασιλόπουλου και του γραμματέα Οικονομικού, Ιωάννη Αθανασίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώνης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωμάτων Ασφαλείας, Ευάγγελος Χριστόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών, Βασίλειος Ρίζος, από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος παραβρέθηκε η Βασιλική Αράπη - Καραγιάννη. Συμπαραστάθηκαν επίσης: ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας, Παναγιώτης Γαλανόπουλος, ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων, Διονύσης Σβορώνος, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ ΟΑΕΕ, Μάκης Γκούβας, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων ΔΕΗ, Αθανάσιου Τριανταφυλλίδης, ο εκπρόσωπος της Ανωτάτης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων ΓΣΕΕ, Πέτρος Βογιατζής, ο οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος, Παναγιώτης Πάλμος καθώς επίσης και η ψυχή του συλλόγου «ΑΞΙΑ» και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Απόστολος Παπαπαρίσης, από την Λάρισα.


Θέματα συλλόγου συζύγων θανόντων για συζήτηση

● άρση των ηλικιακών κριτηρίων της παραγράφου α που καθορίσθηκαν με το άρθρο 12 του ν. 4387/2016 (κάτω των 55 και κάτω των 52 ετών), ως παράλογα και αντισυνταγματικά, αφού χωρίζει τους πολίτες σε κατηγορίες.

● Επαναφορά του 70% της σύνταξης του εκλιπόντος αντί του 50% που καθορίσθηκε με το ν. 4387/2016, επειδή μειώνεται η σύνταξη σε μη ανεκτά όρια διαβίωσης παραβιάζοντας σαφώς σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Διατήρηση του 70% στους παλαιούς δικαιούχους συντάξεων χηρείας.

● Μείωση του ορίου της πενταετίας εγγάμου βίου που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016, από 5 στα 2 έτη.

● Να μην εφαρμοσθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων που οδηγεί σε νέες μειώσεις. Σε αντίθεση περίπτωση στο πλαίσιο της ισονομίας των πολιτών να εφαρμοσθεί στις συντάξεις χηρείας ότι και σε όλους τους άλλους συνταξιούχους.

● Να επισπευσθεί η έκδοση των οριστικών συνταξιοδοτικών πράξεων που αφορά στις συντάξεις χηρείας. Η κατάσταση είναι τραγική σε πάρα πολλές οικογένειες μελών μας. Στα τέως ταμεία ΝΑΤ, ΤΣΑΥ και ΤΣΜΕΔΕ δεν έχει εκδοθεί ακόμα ούτε μια οριστική σύνταξη.

● Να εκδοθεί λογισμικό για όσες υποπεριπτώσεις αυτό απαιτείται ακόμα. Π.Χ. για όσους κατέθεσαν τα έγγραφα για συνταξιοδότηση μετά την ψήφιση του Ν. 4387/2016 και κατόπιν έχασαν τη ζωή τους.

● Να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης επικουρικών συντάξεων.

● Να επιλυθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών το θέμα της διαγραφής ή του διακανονισμού χρεών του θανόντος προς ταμεία ή εφορία. Σε αρκετές περιπτώσεις τα χρέη δημιουργήθηκαν λόγω παρατεταμένης ανίατης ασθένειας του εκλιπόντος.

● Να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να χορηγείται σύνταξη μέχρι την ηλικία των 24 ετών εφόσον το τέκνο φοιτά σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, ιδιωτικά ΙΕΚ κλπ και δύναται να το αποδείξει ακόμη και εάν πρόκειται για δεύτερη σχολή ή είναι στη διαδικασία απόκτησης μεταπτυχιακού. Επίσης να χορηγείται σύνταξη μέχρι την ηλικία των 24 ετών εφόσον το τέκνο φοιτά σε ΟΑΕΔ και ΕΠΑΛ, ή σε ιδιωτικά ΙΕΚ και κολέγια.

● Να δοθεί εντολή ώστε να επιστραφούν τα αναδρομικά λόγω εφαρμογής του Ν. 4307/2014 στους κληρονόμους των θανόντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Σε επίσκεψη μελών μας στο ΓΛΚ η απάντηση ήταν ότι δεν θα δοθούν. Αρχειοθετούν δε τις αιτήσεις χωρίς καμία ενέργεια.

● Να υπάρξει μοριοδότηση για μόνιμη εργασία για όσες το επιθυμούν χωρίς όμως να υποκαθιστά το νόμιμο δικαίωμα της σύνταξης χηρείας που δικαιούται ο επιζών σύζυγος.

● Να επανεκδοθούν οι συντάξεις με αναδρομική ισχύ σε εφαρμογή της τροποποίησης που καθόρισε την κατώτατη σύνταξη θανάτου στα 384 ευρώ για 20 συντάξιμα χρόνια ή στα 360 ευρώ για 15 συντάξιμα χρόνια.


Οι υποσχέσεις και τα «θα» επανήλθαν

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος, είπε ότι ΘΑ βγάλει ένα δελτίο τύπου που ΘΑ είναι και που ΘΑ έχει την μορφή δέσμευσης ότι το είπε ο ίδιος και όχι ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «ΑΞΙΑ» δεν κατάλαβε. Βγήκε, είπε, το δημοσιονομικό κόστος, θα πάνε να μιλήσουν με τους θεσμούς και θα υποστηρίξουν λέει την άρση των ηλικιακών κριτηρίων. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουν το 50% να γίνει 70%, αλλά με βάση τα οικονομικά κριτήρια για να είναι πιο δίκαιο. Τα έτη γάμου που ζητάμε εμείς λέει θα τα μελετήσουν κι αυτά. Επίσης θα προσπαθήσουν να κάνουν τον επανυπολογισμό της σύνταξης τον οποίο ήδη έχουμε για τις συντάξεις χηρείας (μεγάλο πλήγμα). Μας ζήτησαν να μην κινηθούμε νομικά γιατί ίσως τον Ιανουάριο του 2019 θα αλλάξουν γιατί με συγκρατημένη αισιοδοξία όλα θα τα λύσουν.


Ψέμα στο ψέμα

Οι περικοπές άρχισαν από τις συντάξεις χηρείας, όπως καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), κι έχε ξεκινήσει το ψαλίδισμα από τώρα όχι μόνο κατά 18% που ορίζει ο νόμος αλλά κατά 30% ή και περισσότερο.

Απών ήταν ο οραματιστής της καταστροφής της χαροκαμένης οικογένειας σε όλες τις παρουσίες του Συλλόγου «ΑΞΙΑ». Απούσα η νέα υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, παρών ήταν μόνο ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος, με τους γραμματείας. Μα τί είδους άνθρωποι είναι αυτοί; Βρήκαν να πατήσουν επί πτωμάτων; Πώς κοιμούνται ήσυχοι; Πώς κάθονται στο τραπέζι γνωρίζοντας ότι υπάρχουν οικογένειες που δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ το μήνα; Λάθος αποφάσεις, άδικες και αντισυνταγματικές, παράνομος επανυπολογισμός. Τόσο αγράμματοι είναι αυτοί οι άνθρωποι ή τόσο σκληροί και δεν φοβούνται τον θάνατο και τον Θεό; Ας μας δώσουν μια εξήγηση τέλος πάντων. Βρήκαν το έτοιμο δεδουλευμένο χρήματα των φτωχών να διαχειρισθούν; Έλεος!


Το κράτος του δικαίου απαγορεύει

● Να μην έχεις δάνειο γιατί κάηκες, αφού δεν έχεις να πληρώσεις χήρα.

● Να μην έχεις ενοίκιο γιατί πας παγκάκι.

● Να μην αρρωστήσεις ποτέ γιατί το πιθανότερο είναι να πεθάνεις.

● Να μην έχεις παιδιά, εγγόνια, συγγενείς και κοινωνικές υποχρεώσεις.

● Να μην πας ποτέ ταξίδι και διακοπές.

● Να μην κάνεις ποτέ επέμβαση σε ιδιωτικό κέντρο γιατί δεν έχεις να πληρώσεις.

● Να μην πάρεις βιβλία, φάρμακα, δώρα, ρούχα, παπούτσια, περιποίηση.

● Να μην πας κάπου για δουλειά γιατί θα σου πάρουν το επίδομα της φτώχειας των 300 ευρώ.

● Να μην έχεις παιδιά στο φροντιστήριο, στις σπουδές και στον στρατό.

Τί είναι αυτό που ζούμε αλήθεια στην εποχή του πολιτισμού και της ευδαιμονίας; Με πόσους ανεγκέφαλους έχουμε μπλέξει; Συγκρατημένη αισιοδοξία, λέει, και ίσως κάτι να γίνει.

Και που να ξέρατε πόσες κατάρες παίρνετε από τις οικογένειες και από τους θανόντες που τρίζουν τα κόκαλά τους για το άδικο; Φορτώθηκαν τις οικογένειες των θανόντων, γιαγιάδες, παππούδες, συγγενείς και φίλοι. Υπάρχει και Καιάδας!


Κοροϊδία και ουδεμία ενέργεια

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απαντά κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δοθεί τίποτε και μην ελπίζετε. Αιτήσεις δίχως καμία ενέργεια. Κύριε πρωθυπουργέ, κύριε Τσίπρα, τα γνωρίζετε όλα αυτά ή όχι; Αν ναι, δώστε απάντηση χθες, όχι σήμερα. Τα προεκλογικά τερτίπια τα γνωρίζει ο κόσμος. Τί σας ζητάμε; Τις κρατήσεις της δουλειάς των θανόντων σας ζητάμε, που υπάρχουν στα ταμεία, όχι δικά σας χρήματα. Και μας λέτε ότι ακόμα δεν έχει βγει το λογισμικό.

Πολλά από αυτά, όπως τόνισε ο κ. Παπαπαρίσης, τα ακούγαμε και στο παρελθόν. Κάποια είναι καινούρια. Με επιχειρήματα, λέει, ίσως καταφέρουν κάτι και το ραντεβού για την εξέλιξη ανανεώθηκε για τέλος Οκτωβρίου.


Τραγικές τελευταίες λέξεις θανόντων

«Συγνώμη γυναίκα που δεν μπόρεσα να κάνω κάτι για σένα και μένεις στο δρόμο».

«Συγνώμη Μαρία που πεθαίνω και σου αφήνω χρέη».

«Θεέ μου πάρε με» είπε ο καρκινοπαθής 13 ώρες νωρίτερα από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, «ώστε η γυναίκα μου να προλάβει να πάρει το επίδομα της πείνας γιατί δεν είχε το όριο ηλικίας και με 10.000 ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά».

«Συγνώμη παιδιά μου που ο πατέρας σας σάς αφήνει φτωχά και ορφανά».

«Πεθαίνω Ελένη και δεν θα έχεις ούτε να με θάψεις», γιατί από την αρρώστια μου χρωστάμε στο φαρμακείο και σ’ όλους τους συγγενείς.


Προτάσεις

Ο Σύλλογος «ΑΞΙΑ» πρότεινε για τα παιδιά, είτε ενήλικα, είτε ανήλικα να προσαρμοσθούν στην ορφανική κατηγορία που δεν υπάρχει, για τις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά ακόμη και για την εύρεση εργασίας. Να ισχύσουν πολλές δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ ώστε να υπάρξει μια ανάσα σωτηρίας! Εύρεση εργασίας που ίσως συζητηθεί διότι υπάρχουν και νέες γυναίκες που μπορούν να δουλέψουν χωρίς να διακόπτεται η πενιχρή σύνταξή τους γιατί όσες δουλεύουν λαμβάνουν μόνο το 25% με τον καινούριο νόμο.

Ενωμένες θα νικήσουμε, τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου «ΑΞΙΑ», Λαμπρινή Κύρκου - Σαμαρά και πρόσθεσε: «Μακάρι να γίνουν όλα όσα ζητάμε. Θα μείνουμε δυνατές, ενωμένες και δεν θα σταματήσουμε να είμαστε στους δρόμους. Ο αγώνας συνεχίζετε, εδώ που φθάσαμε με πολύ κόπο δεν θα τα παρατήσουμε, να είσθε βέβαιοι».

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ